lördag 28 augusti 2010

Kulturkrock!!!

Hej på er alla!

Det här med att tvätta kläder skiljer sig ganska mycket från Sverige. De har tvättmaskin men det enda den gör är att snurra runt tvätten lite. Jag måste själv tappa upp vattnet i maskinen och det finns inget varmvatten så all tvätt tvättas i kallvatten! Sedan måste jag stänga av vattnet så det inte svämmar över och när tvätten är klar efter hela 15 minuter tappa ur vattnet. Fylla på nytt vatten att skölja i, tappa ur och sedan flytta tvätten till centrifugen. Sedan är det klart för hängning.
Jag berättade för Jessica, kvinnan som skjutsade mig till ett stort köpcentrum förra veckan, att det var svårt att få bort fläckarna på kläderna. Då tipsade hon mig om en blå tvål som alla "Ticos" använder för att få bort fläckar med. Det hjälpte faktiskt! Här använder de nästan aldrig varmvatten, det blir för dyrt, de t.o.m duschar i kallvatten. Fast vattnet här är ju inte lika kallt som i Sverige.

Idag hade barnen på sig sina nya t-shirts till skolan, de vill gärna att barnen har likadana tröjor med skolans logga på. Alla andra lokala skolor här omkring har det och skolan börjar bli stor och känd så de vill gärna "synas" mera och göra som alla andra gör.

Vi har även idag fått ta del av mycket bra information. På måndag är sista introduktionsdagen sedan börjar lektionerna.
Det de har tagit upp ganska mycket hittills är kulturförståelse, att det är viktigt att ta seden dit man kommer, i alla fall till viss del.
De har gjort små sketcher om hur olika situationer kan te sig. De flesta som går på skolan kommer från USA så de har tagit deras vanor och uppförande kontra Costa Ricas. Mycket roligt och vi har skrattat mycket!!!
En sak som man bara inte gör här är att komma till möten eller bara vara ute bland folk i slafsiga orena kläder. Om man bara äger ett fint klädesplagg så sätter man på sig det. Personer som jobbar t.ex. som "maid" brukar komma i fina kläder för att sedan byta om på jobbet och innan hon går hem byter hon om igen.

En annan sak är det här med tiden, här är det inte så viktigt med att hålla tiden så länge det inte har att göra med affärer eller myndigheter. Det brukar frustrera många gringos men det är visst bara att acceptera. Det är mycket viktigt att först innan t.ex mötet börjar hälsa på varandra fråga hur man mår, hur familjen mår trots att man redan kommit för sent. Bjuder någon på något, tacka ja eller ha en anledning till varför du inte äter. Tex uppe i bergen blev en man bjuden på aphjärna och ormar han sa att han inte visste hur hans mage skulle reagera så han ville bara smaka lite grann. De är väldigt måna om ens hälsa. Någon av studenterna frågade hur man skulle göra med barnen om man blev bortbjuden och barnen inte gillade maten. De svarade att antingen så lägger man upp väldigt lite på deras tallrik eller så får de smaka av föräldrarnas tallrik. De förstår när det gäller barn! Det som de dock inte gillar är att behöva slänga mat från tallrikarna, då de inte har så särskilt mycket mat.
De pratade även om vår säkerhet och hur lätt det KAN vara att bli lurad eller rånad på våra värdesaker. Mycket bra tips, se inte rik ut, bär inte smycken som ser värdefulla ut, ha pengarna på olika ställen på kroppen i fall du blir rånad så får de bara lite, skolans vakt gör läderplånböcker som man sätter fast i bältet och sedan viker innanför byxorna (Mattias ska köpa en sådan), om du bär en kamera bär den i en vanlig plastpåse, ha inte en dyr och snygg laptopväska och fram för allt ha inte en dator i den till och från skolan. Detta var bara några exempel, efter den lektionen kändes det som om det händer rån väldigt ofta men detta är för att förebygga. Får rånaren tag på värdefulla saker från studenterna så kommer de självklart fortsätta!
Nu ska vi äta Tacos och sedan packa ihop bohaget för att flytta till det nya stället imorgon. Där finns inte internet ännu och det kommer att ta en till två veckor att få det så vi kanske inte kommer att skriva så mycket under den tiden. Vi hörs! /Gabriella

4 kommentarer:

 1. Roligt att höra ifrån er och vi uppskattar verkligen rapporterna och att få dela er vardag på det sättet ni skriver.
  Hoppas den nya lägenheten blir riktigt bra nu och att ni kommer att trivas under tiden som ni förkovrar er i språket.
  Här är allt bra. I kyrkan avslutades i går världpingstkonferensen och det var härligt att träffa och se människor från hela världen. 74 nationer var representerade och dessutom många svenskar så kyrkan var proppfull vilket innebär ca 2.200 människor.
  I kväll (lördag) börjar vårt firande av Filadelfiaförsamlingen 100 år och det blir också fest att få träffa många både gamla och nya vänner.
  Må riktigt gott - ni är med i våra förböner!
  Gittan o Conny

  SvaraRadera
 2. Hallå!
  Den där tvålen vill jag ha! Vilken rolig bild när sonen står och tittar ner i tvättmaskinen.Det påminner mig om när vi köpte vår första energisnåla tvättmaskin som bara tog in så mycket vatten som behövdes, den kände av hur mycket tvätt jag hade lagt in i maskinen.Jag tyckte det var så fantastiskt så första gången jag tvättade så tog jag en pall och satt framför och titta på...väldigt fascinerad över tekniken.
  Ni har fullt upp och vad mycket ni redan har varit med om. Ha det gott!
  Kram Susanne R

  SvaraRadera
 3. Hej
  Vad härligt det låter att lära sig så mycket nytt och att en så enkel sak som tvätten kan ta så lång tid, det blir en utmaning. Jag hoppas verkligen att ert nya boende blir vad ni hoppas på och att flytten går smidigt. Allt gott till er alla.
  Kram Helene Talbäck

  SvaraRadera
 4. Hej vänner!
  Härligt att få läsa om era äventyr. Hoppas nya huset blir bra så ni får ett hem att trivas i där. Här har vi firat Esthers fyra årsdag i lördags. Sminkbordet blev en succé! Vi är lite förkylda både Douglas, jag och Esther. Igår bokade vi resa till Kenya efter jul. Halleluja! Det ska bli så underbart att komma dit igen. Gud välsigne er och många kramar från Susanne m fam

  SvaraRadera