måndag 16 augusti 2010

San José, Costa Rica

Nu har vi lämnat Sverige och lämnat över huset till våra hyresgäster! Det känns mycket bra och vi fick plats med allt vårt bohag i två rum och en klädgarderob. Precis när jag sopade av trappen på fredag klockan 08.15 kom flyttlasset, vi hann, men det var precis, och då hade vi allt skräp på sidan om huset som skulle till tippen(tre vändor med släp).
Micke (Mattias bror) kom ned från Umeå de två sista veckorna och har varit till ovärderlig hjälp med allt praktiskt där hemma, både att packa in logiskt i rummen och att fixa till huset för uthyrning. Ni vet, sådant som man har tänkt göra men inte gjort, har vi fått gjort nu de sista veckorna. Man skulle så klart kunna göra mycket mer men tiden räckte inte till!

Efter att ha varit på resande fot i sammanlagt 26 h har vi nu kommit till vår enkla, men helt ok lilla lägenhet/radhus. Vi blev hämtade av en kille som jobbar på skolan med en minibuss. Alla våra 10 väskor + varsitt handbagage, dataväska, kameraväska, trumpet och min stora handväska fick plats i bussen! (Allt fick även plats i vår bil därhemma... Utan de två sista sätena, tog vi oss till Arlanda. Toyota Avensis Verso är en rymlig bil och helt klart ett kap för den som söker en rymlig bil som ändå inte är en buss. ) Mina föräldrar tog sedan med sig bilen upp till Bollnäs och ska där sälja den åt oss.
Åter till hämtningen... Killen som hämtade oss hade då stått och väntat på oss i över två timmar, planet blev försenat pga av häftigt regnväder från Miami. Sedan åkte vi i ca: en halvtimme tills vi kom fram till vårt område. Klockan var 00.30 och det var svårt att se nummer på husen så vi cirkulerade runt en bra stund innan vi till slut hittade rätt.
Väl inne blev vi varmt välkomnade av en kackerlacka som kom springande på golvet och Elias jublade! Den fick dock inte leva!
Till vänster från hallen finns trappan upp och en toalett. Där uppe finns två toaletter med dusch och tre sovrum. I ett av rummen fanns det en dubbelsäng med sidobord och garderober, i ett annat fanns det en stor radio/Lp-spelare och garderob. I det sista rummet fanns det en säng med madrass i och två andra madrasser stod lutade mot väggen. Det stod även en våningssäng omonterad. Den ena madrassen var helt ny med plast runt medan den andra var smutsig, sliten och med stora hål i. Inte ens Mickes hundar skulle jag vilja, sov på den! Vi la den under sängen och bäddade till Elias i sängen i det rummet och Samuel och Miriam fick dela på den nya madrassen i det andra rummet. Dessa madrasser är bredare än de som vi har hemma så det gick bra!
Vi fick inte igång varmvattnet i duschen igår kväll så vi fick alla duscha kallt. Vi har mailat att vi önskar en annan madrass och de skulle gå att ordna enligt vår "stora syster" som har skött allt praktiskt med huset, vi får väl se när det blir! Hon berättade då även att det är lite "tricky"att få på varmvattnet i duscharna.
Till höger om hallen där nere står ett runt matbord med fyra stolar! Vi har även där påpekat att vi önskar en stol till. Bortanför matbordet finns en liten brun soffgrupp som ser ganska fräsch ut.
Köket ligger till vänster om matbordet som består av två kokplattor, en mikro, en brödrost och en kallvatten kran med diskho. Från köket finns en dörr ut till en miniinnergård med plåttak där en tvättmaskin står och tvättlinor som hänger. Den ska fungera men locket är löst!
Lägenheten var inte rengjort särskilt noga så innan vi stoppar in våra saker i skåp och garderober får vi städa ur dom. Rakt fram från hallen finns ett rum som går ned ett trappsteg med glasdörrar. Det rummet är tomt förutom en matta. På ena sidan är det en avsats fullt med vita småstenar och väggarna där är av skiffersten, taket ovanför detta är av plåt men resten av rummet har målade väggar och tak. Det är nog tänkt att ha som altare för katoliker.
klockan är 16.15 här nu och det skiljer åtta timmar från svensk tid. Vi sov till runt 10.00 i dag och sedan gick Mattias ut rak över gatan för att köpa kaffe i den lilla affären. Där såg han även en stor härlig papaya, perfekt till frukosten! bara det att dom tar inte emot US dollar som vi trodde och hade läst oss till. Tur att vår "stora syster" hade köpt lite frukost till oss. Vi hade även fått en haltande vägbeskrivning till ett stort köpcenter och bank av henne så efter frukosten tog vi på oss bra skor och gick ut för att hitta detta. Vi gick och gick och gick i över en timme! När vi slutligen kom fram insåg vi att vi hade verkligen gått en omväg! Bara för att vi tog höger i stället för vänster! Vi tog ut pengar, åt mat och handlade det nödvändigaste för idag (kaffe, kvällsmat och rengöringsmedel) och gick sedan hem på max 10 minuter!!!
På det stora hela så känns det bra! Vi har det som behövs för att bo, sova och laga mat. Vi har ju t.o.m internet uppkoppling!
I morgon ska vi försöka ta oss med buss in till centrum av San José och handla lite mera basvaror och dylikt./ Gabriella

3 kommentarer:

 1. Åh vad skönt att ni har kommit fram och äntligen startat ert äventyr på riktigt (även om jag förstår att sista tiden hemma även det varit ett äventyr!). Vad mycket härligt, annorlunda, skitigt och häftigt ni står inför nu. Och heja Elias säger jag bara, rätt inställning! :) Saknar er (som vanligt;) och hoppas ni får en fantastisk tid och mycket vila nu i början. Vi följer er varje ord ni skriver! Massor av kramar från alla oss! /David, Timnah, Noel och Annelie

  SvaraRadera
 2. Äntligen hittar jag nu här er blogg genom min mans hjälp! Blev besviken att jag inte hittade pappret som du skrev vad er hemsidan hette, den försvann bara men då hade jag tänkt lista ut egberthblogg.com flera gånger men fel.. sen försökte min man egberth.com. aahh bara det blogg ordet ska bort :) skönt nu kan vi hänga med och ska läsa för Amanda då och då. Nu sover hon o jag ska snart lägga mig för ny dag imorgon.
  Skönt att ni är framme och att allt ordnar sig. Kul att läsa de ni gått långt till matbutiken men hem 10 min hi hi...
  Jaa Nu får ni uppleva en hel del kackerlackor om det blir fler för ni fått se det första nu. Jag själv var då i Nicaraqua -97 och bodde i två rum o kök och jag tänkte aldrig på när jag måste gå till wc på natten då det var mörkt och jag råkade trampa på en kackerlacka som var på golvet vid sängen och jag skrek o hoppade tillbaka till min säng då vaknade min kollega o kom o tände lampan o skrattade åt mig.Nästa natt bestämde jag ta på sandaler om jag behöver gå till wc sen på morgonen brukar jag titta ut på golvet när jag vaknat om de fanns där på golvet och slå dem men de kan leva igen, istället sopade jag bort dem ut. Vi hade ett fönster galler ända från golvet till taket för att vädra på nätterna när det var fuktigt.
  Jag har tagit uppehåll från min blogg sen i juni men kommer uppta igen så ni får se hur Amanda har det i skolan och vad som händer där. Men ni ska inte längta tillbaka för ni är just nu som ni sett fram emot och era utmaningar är framme hos er.När börjar barnen gå på engelskskola?
  Amanda var jättenervös igårkväll o blev ledsen för att det var pirrigt att börja skolan. Hon tycker skolan låter stort sak men när jag hämtade henne idag såg hon så nöjd ut och berättade vad som hände och vad som är viktigt till imorgon.:)
  Rekommenderar er framöver om ni har tid att åka till en härlig fors med gummibåt eller flotta ner i vacker natur och klippor. Vi var ett gäng som paddlade tillsammans.Platsen har jag dålig minne av vad det heter.Iallafall inne i Costa Rica.Man ska åka upp till berg samt o se apor och Kolibrifåglar i frihet etc.. Har tyvärr inga bilder för kameran blev då stulen då får jag gräva tillbaka minnen.
  Sköt om er och ha det bra! kram från oss Cina med familjen.

  SvaraRadera
 3. ...Ska bli underbart roligt att följa er här på bloggen och pratas vid via Skype!! Men det kommer bli en låååååååååång väntan och längtan tills vi får träffas igen!! Saknar er allt, underbar vänner:-)

  SvaraRadera