torsdag 26 augusti 2010

Första skoldagen!


Idag har vi haft vår första skoldag. Miriam var ledsen och grät på morgonen, hon sa "- Ingen kommer att förstå mig". Vi försökte uppmuntra främst henne men även pojkarna om att det inte skulle vara så farligt. Vi var på introduktionen igår och då sa de att det blir en mjukstart för alla. Denna vecka skulle de bara göra roliga saker med barnen och vi behöver inte tänka på att ta med "healthy snacks and lunchboxes". Det skulle de få från skolan. Vi får ta över nästa vecka. Barnen kommer att gå i skolan från klockan 07.30-14.30 medan vi slutar redan klockan 12.00. Fast denna vecka slutar även barnen klockan 12.00.
Jag och Mattias har i dag haft ett skriftligt prov och en intervju för att se hur mycket spanska vi kan, jag tyckte inte det gick så bra som det kanske borde ha gått. De sista dagarna har det blivit mycket engelska eftersom vi har träffat många från institutet och vi har ju inte direkt pluggat någon spanska de sista två månaderna. Huvudet kändes ganska tomt nu med alla nya intryck och nya ansikten. Fast det är bättre man får komma i en nybörjarklass och känna att man kan avancera.
Vi har nu också besökt andra familjer som går på skolan och sett hur de bor och hur mycket de betalar i hyra. Vi har då insett att vi inte bor så bra. När vi har berättat hur vi bor, ingen ugn eller riktig spis, inget galler för fönstret, ingen torktumlare och där vi hänger tvätten regnar det in. Alltså svårt att få tvätten torr! Det är 20-25 minuters gångväg till skolan. Eftersom vi betalar lika mycket eller mer i hyra, så tycker de vi ska byta boende.

Vi kan klara av att bo här men vi tycker dock att det är lite långt att gå för barnen. Framförallt på e.m då regnet kommer. Grettel på institutet har gett oss några hus som är lediga och vi har fallit för ett som ligger bara fem minuters gångväg från skolan. Det var rent och fräscht hade två badrum, tre sovrum och ett mat/vardagsrum en spis med ugn och fyra plattor.
Spis känns ganska viktigt då matpriserna här är nästan som i Sverige och våra löner är nu baserade på den Ecuadorianska kostnaden där det är betydligt billigare att leva och bo. Därför behöver vi en bra spis att laga mat på. Det huset blir dock inte ledigt förrän 18 sept. I kväll ringde en annan från skolan och berättade att det är ett annat hus ledigt så imorgon får vi prata med Grettel om det.

Annars så frågade vi barnen hur de har haft det idag och Miriam tyckte det var tråkigt för hon fattade ingenting, Elias har fått en kompis men han vet inte hur man uttalar hans namn (Zac) och Samuel har fått många nya kompisar, han var helt genomblöt i svett när vi kom för att hämta dem. De har en gymnastiksal inomhus pga allt regn och den används flitigt.
Nu är Mattias klar med maten! Kokt potatis med panerade fisk fileèr, jag vet inte vad för slags fisk det är men vi får hoppas det smakar gott. Det stod "Tilapia" på skylten i affären och kvinnan som tog mig dit köpte dem, så då gjorde jag det också./Gabriella

3 kommentarer:

 1. ...Följer er med spänning varje dag! Hoppas VERKLIGEN att allt det här praktiska kan få lösa sig, så ni kan få fokusera på det viktiga - varandra och spanskan... En annan hade ju 1:a i spanska, men lite hänger allt i..."Porque tú eres gente tan maravillosa y rezo para que Dios te bendiga ricamente y español que se quedan atrapados antes de lo esperado! De cara al futuro el próximo informe de usted! Los niños saludan y os acompaño con entusiasmo. Tal vez podamos hablar a través de Skype en cualquier día! Tener miedo de ti!

  Blessings!! Anders

  SvaraRadera
 2. Hej
  Förlossningen natt kl 01:30
  Här sitter alla vid varsin dator och förljer eran resa med spänning. Man kan höra någon kollega säga "fy för alla kackerlackor" stackars Mirijam osv. Hoppas att det löser sig för er med boende språk mm.

  Kramar i massor från Catherine Helene Anna Jennie och Olga

  PS. Jennie och Anna lägger in din schemarad då du ej lagt den DS.

  SvaraRadera
 3. Carina Törnblom med familjen31 augusti 2010 kl. 12:32

  Ojj det var som en pocketbok hos er än att läsa någon pocketbok så jag inte behöver köpa någon spännande pocketbok att läsa. Det händer ju mycket hos er och ni hinner även berätta era upplevelser.:)
  Hoppas det löser med boende och så. Min man har inte hunnit fixa det än det vi fått sms från er.
  Kan tänka mig att Miriam inte fattade nånting men det kommer småningom över med att hon känner delaktighet och lär sig engelska snabbt.
  Amanda har engelska nu i sin schema, det är jag inte van vid att första klass ska få engelska redan. Men det är matnyttigt i allafall tycker jag att hon får lite engelska. Ha det gött!Kram!

  SvaraRadera