lördag 11 september 2010

Tufft men roligt!!

Hejsan!
Ännu en vecka har gått och jag förstår nu varför vi slutar vår spanskalektion redan klockan 12.00 varje dag. Vi äter då vår medhavda lunch och sedan sätter vi oss i biblioteket och gör läxorna. När barnen slutar kl. 14.30 går vi hem, fikar och sedan sitter hela familjen och gör läxor i ett par timmar. När barnen har lagt sig runt 20.00 försöker vi plugga lite till men oftast är man så trött så ögonen går i kors. Vi lär oss väldigt mycket varje dag och skolan har ryckte om sig att vara hård på ett bra sätt. Efter ett år här ska man kunna samtala akademiskt i djupa diskussioner och kunna predika på spanska. Det kommer ju inte vi att göra!

Vägen till skolan tar ca: 15 minuter och det vi nog säger mest under den promenaden är -"Akta bajset!" Det finns hur mycket hundar som helst och oftast är de inlåsta men en stund på morgonen verkar det som om alla släpper ut sina hundar och de gör sina behov var som helst. Att trampa i hundbajs ska visst föra tur med sig sägs det, men det lockar inte!
På eftermiddagen är det ganska rent från bajs och skräp på vägar och trottoarer pga allt regn som bara störtar ned.

Även barnen har mycket läxa, jag pratade faktiskt med Elias fröken i spanska och frågade om det var ok att han bara var med på de lektionerna och inte behövde göra läxorna. Eftersom läxan har varit att lära sig ord och översätta t.ex. alla färger och veckodagarna, så har han haft dubbelt upp då han inte kan det på engelska heller. Varje dag snappar han upp nya ord på engelska och han kan nu göra sig förstådd och om han inte förstår ett ord så kan någon förklara det för honom. Ibland kommer det lite tårar på lektionerna då han har svårt att fatta vad han ska göra och han tror det är svårt men när vi sedan hemma förklarar så tycker han att det är rätt enkelt. Igår hade han ett rättstavningsprov och han klarade alla utom ett. Han är glad både när vi lämnar honom på morgonen och när vi hämtar honom på eftermiddagen.
Samuel hade det lite tufft förra veckan, hans fröken trodde att han kunde mer engelska än vad han kan eftersom han nu, pratar och låter lika som de andra barnen från USA. Flera har faktiskt sagt att de inte kan höra på honom att han inte kommer från USA. Hans fröken gick lite för fort fram och trodde han fattade allt, den dagen slutade med tårar och ont i magen. Vi förklarade för henne hur mycket engelska han har haft i skolan i Sverige och då blev hon väldigt förvånad och sa att hon skulle tänka på det. Nu trivs han jättebra! Fast det är mycket läxa!
Han spelar fotboll två gånger i veckan efter skolan och tycker det är jättekul. Han fick först inte vara med bland de äldre barnen, från 13 år och uppåt, men i den yngre gruppen blev det ingen utmaning för honom så fotbollsläraren såg då att han kunde vara med bland de äldre istället. Han har nu fått rykte om sig att vara en av de bättre! Tack Lillån FK -98!

Idag var vi bjudna på kalas ute i en park. En av Samuels kompisar fyllde år och det var ett

helt gäng från skolan som var där. När vi var på väg hem därifrån ville Miriam följa med en familj hem, de har totalt 6 barn från 3 till 13 år Deras mamma sa att det var ok så nu har hon varit där hela eftermiddagen. Det underlättade nog för Miriam att hon och jag redan hade varit hemma hos dem. Igår em blev jag och Miriam inbjudna på "babyshower".
En mamma från skolan fick sitt fjärde barn för en vecka sedan och nu skulle det firas! Det var bara kvinnor och flickor som var bjudna och vi hade det mycket trevligt men lite annorlunda. Vi är ju vana vid att uppvakta ett barns födelse med att komma som en hel familj. Som ni märker så är det mycket amerikanskt tänkesätt men det är ju inte så konstigt eftersom nästan alla som går på skolan kommer från USA. Så vi lär oss en kultur till, inte bara den Costa Ricianska.
Miriam är också glad både när vi lämnar henne och när vi hämtar henne och det känns så mycket enklare nu. Hon tycker det är roligt i skolan trots att hon inte förstår så mycket. Barnen får ingen mat i skolan så vi har beställt mat till våra barn från vårt gemensamma kök. De flesta har med sig egen mat i lunchlådor men vi har inte införskaffat detta och att göra mat både till kvällen och till att ta med sig dagen efter, känns jobbigt och ovant. Vi vill också att de ska få i sig nyttig och varierad kost varje dag. Nu har Miriam sagt att ingen annan i hennes klass får mat från köket utan alla har med sig egen mat så det vill hon också ha. Så det blir nog så från nästa vecka för hennes del, pojkarna tycker för det mesta om maten så de vill fortsätta få den, tack och lov!
För Miriams del är det viktigt att hon tycker om maten så hon äter snabbt för de har bara 17 minuters matrast! Jag pratade med hennes lärare om att hon behöver mer tid på sig och hon sa då att hon kunde ta med sig maten till gympahallen där de är efter matrasten varje dag. Det var ju bra, men det är förstås inte så kul att se på när de andra springer runt och får leka och hon måste äta. Det blir nog bra med lunchlåda för henne, då hon tycker om smörgås och pannkakor m.m.Det här är vårt hus! Det ligger längst ned på en återvändsgata och det finns en liten park där med klätterställning och gungor. Det lilla gula huset bredvid trappan är vaktens, han finns här från morgon till kväll alla dagar utom söndagar, tror jag. Det känns tryggt att ha honom och han är väldigt trevlig och snäll. Han är en äldre herre som tyvärr inte har så många tänder kvar men som det är bra att öva spanska med. Han är pratglad och rättar mig när jag säger fel. Igår när jag hade glömt nycklarna och Mattias var på skolan och spelade fotboll, fick jag låna hans cykel och hämta dem. Barnen fick vara kvar och jag cyklade fort iväg, jag hade mjölk som behövde komma in i kylskåpet! Annars lämnar man inte barn själva här!
Det blir ju lite fel som sagt när man pratar och en kvinna i min klass delade med sig av hennes misstag. Hon skulle säga till sin Ticofamilj som hon och hennes man bor hos "kan jag fråga..." men hon sa istället " kan jag fisa..." (pido resp. pedo) pappan föll ut i gapskratt och hon förstod ingenting förrän vår lärare berättade vad pedo betydde.
Vi har väldigt roligt på lektionerna!
Nu blir det lite mer plugg! Ska försöka pränta in alla kroppsdelarna!
Må så gott! / Gabriella

3 kommentarer:

 1. Hej på Er.
  Så roligt det är att läsa eran blogg och ni skriver helt underbart.
  Idag har vi haft start för äventyret i församlingen och vi kommer att låta barnen få del av erat liv. Det blir enklare nu när vi kan följa med via datorn,...Ni känns inte så jättelångt borta ändå tack vare den.
  Alla hälsar! Kramiz från Sara Lönnström, Lindesberg.

  SvaraRadera
 2. Hej
  Det blir många grodor när man pratar spanska. Jag hoppades att en av arbetarna på Barnhemsbygget skulle träffa en ny flicka när han hade sagt att hans kompanjon hade svikit honom. Jag trodde att det var flickvännen. Han tittade på mig och sa att han var gift...
  Roligt att ni har det bra och trivs. Kämpa på med spanskan så ses vi snart här i Shell
  Ingegerd och Pehr

  SvaraRadera
 3. ¡Que casa mas bonita! Det var lite skillnad frán där ni bodde förut förstár jag av vad jag har läst här pá bloggen.

  SvaraRadera