måndag 13 februari 2023

Nu har helgen gått och vi har fått gå på ytterligare ett bröllop.  

Detta bröllop var betydligt större och mer påkostat än det andra vi var på. 

Vigseln var i kyrkan och skulle börja klockan 14.00, men när vi kom dit var det ingen annan där förutom pastorn och några andra som höll på att förbereda sig vid huset bredvid kyrkan. Detta gjorde att vi fick sitta ned på en bänk i skuggan under ett träd och vänta in att folk skulle börja komma. Det är ju som varmast mitt på dagen så solen stekte på rätt bra. När väl bröllopet startade så var hela kyrkan överfull med folk. De hade en kör som sjöng och vi överdriver inte när vi säger att det kändes som om hela kyrkan gungade i takt till musiken. Alla sjöng med och dansade vilket var en fantastisk upplevelse! Efter 2,5 timme så bar det iväg till en annan plats där festen fortsatte men Gabriella kände sig nöjd så hon gick hem. Mattias kunde inte vara med mer än i början då han blev inkallad till sjukhuset.

Hans första handläggning av ett flodhästbett blev då ett faktum. En ung kille som var ute och fiskade på floden blev attackerad av en flodhästmamma som försvarade sin unge. Hans kamrater räddade honom upp på stranden och han kom sedan till sjukhuset på motorcykel. Han hade förlorat mycket blod och hade en påverkad cirkulation när han kom in, men såren på utsidan var inte så stora. Dels ett i vänster ljumske och sedan ett litet mindre på samma sidas skinka. Blödningen var inte så omfattande när vi såg honom initialt, men med tanke på hans parametrar och den tidigare blödningen tog vi in honom på operation för att öppna upp såret och se hur det stod till på insidan. Tyvärr var det väldigt stora kross-skador när vi kom in på djupet, och vi var tvungna att stänga av en del kärl som var alldeles söndertrasade. Efter lite kontakt och råd från en god vän som är kärlkirurg i Sverige, (tack Artai!), så hoppas vi ändå att det kommer ordna sig för honom. Intressant är att morgonen efter så hade det spridit sig i hela byn vad som hade hänt, så sjukhus-sekretessen fungerar lite annorlunda här.


 


Mattias blev också inkallad av operations-sjuksköterskan som hade påbörjat en blindtarmsoperation med öppning i medellinjen av buken. Sköterskan upptäckte en kraftig vidgning av en del av tjocktarmen, och det var sannolikt någon form av tumör i tjocktarmen med överväxt på magsäcken. Detta hade man ju troligtvis sett innan operationen i Sverige då man ofta gör röntgenundersökningar i dessa fall innan man opererar. När det såg ut som det gjorde kunde vi bara koppla förbi det trånga området och så får man än en gång låta tiden utvisa vart det tar vägen.

 

Det är också en hel del infektioner efter operationerna här, trots att alla ställs på antibiotikabehandling. Detta har lett till ett flertal reoperationer med evakuering av ytliga och djupa infektioner fulla med var. Med tanke på omständigheterna är det kanske att vänta, men ändock frustrerande.

 

På förlossningen har Gabriella haft en del förlossningar, men även en del barnmorskemottagningar. På de sistnämnda kommer både kvinnor som är gravida för kontroll, samt de som önskar preventivmedelsrådgivning. Det har gått bra med google translate när nätet fungerar samt engelska och handrörelser. Den barnmorska som kan engelska blev ju som vi tidigare berättat om ormbiten för några dagar sedan, och har inte mått helt bra, så hon har fått gå hem en del dagar, vilket till viss del försvårat situationen. 


 Antal besök under en graviditet skiljer sig mycket från Sverige. Här kommer mammorna i genomsnitt fyra gånger under en hel graviditet, om de kommer överhuvudtaget. För att få fler att komma på sina kontroller delas det ut myggnät vid första kontrollen. Malaria är ju väldigt utbrett här och leder till en hel del problem under graviditeterna, både med missfall och blodbrist. Det är bl.a. även pga detta som andelen dödfödda barn här är väldigt hög.


 Annars njuter vi av värmen, men det sliter samtidigt på, och både den och alla intryck gör att vi är ganska trötta när kvällen kommer.  

 

Vi har fått en del frågor från er som läser bloggen om det finns möjligheter att vara med och bidra ekonomiskt på något sätt för att underlätta för patienterna här. Då sjukhuset får en del underhåll från en tysk organisation som heter DHM (Deutche Hilfsaktion für Missionskrankenhäuser eV) är det nog lättast att sätta in pengarna där. Man kan då skriva att pengarna ska gå till: ”Caisse des pauvres á l’hôpital de Bebalem”. Då kommer pengarna att gå till den kassa som hjälper till att bekosta vården för de fattiga patienter som har svårt att klara det själva. Pengarna kan sättas in på:

 

Volksbank eG                    IBAN: DE72 6649 0000 0000 5670 00 

Die Gestalterbank                  BIC: GENODE61OG1

    

DHM 

Postfach 1108

77 842 Achern

 

Stort TACK till alla er som känner att ni vill bidra ekonomiskt för att underlätta livet för befolkningen här. 

3 kommentarer:

 1. Vilken otroligt spännande och sannolikt tröttande resa ni är på! Så mycket intryck och akuta situationer som kräver er fulla koncentration och uppfinningsrikedom... Det är nyttigt att få perspektiv! Tack för att ni låter oss här hemma bli delaktiga!

  SvaraRadera
 2. Det är känt att frekvensen postoperativa infektioner är hög i LMIC- länder. Man kan fundera på om den utbredda och generella antibiotikaanvändningen bidrar till detta pga utbredd resistens och därmed framodlande av svårbehandlade infektioner.
  Det är nyligen visat att byte av operationshandskar och instrument före förslutning minskar infektionsfrekvensen. Svårgenomförbart i resursfattig miljö.

  SvaraRadera
 3. Imponerande och behjärtansvärda insatser, upplevelser ni delar med er av! De insatser ni är behjälpliga med är i klass för sig men att få gå på bröllop, vänta in gästerna och att det ska börja måste ändå vara en extra bonus. Att hela kyrkan gungade tvivlar jag inte på och i den värmen måste det ha känts som glädje av himmelsk värme... Keep up the good work, blessings! :)

  SvaraRadera