lördag 3 november 2012

40-årsresan till Galapagos

 

Vilket äventyr vi har fått vara med om! Det blir svårt att försöka återberätta allt vi sett och varit med om dessa fem dagar och fyra nätter på Galapagos. Jag ska dock försöka göra mitt bästa så ni kan få en smakbit av dessa fantastiska öar. Galapagos ligger ju som ni säkert vet utanför Ecuador, 100 mil från fastlandet. Galapagos har hela 19 öar, det är som att komma till en helt annan värld i en helt annan tidsålder. Mer fakta kan ni som är intresserade, läsa om själva för det står lite olika om när t.ex.Charles Darwin kom till öarna och började forska.

image   image

Just nu är det lågsäsong så det är billigare att ta sig hit och vi kan ana varför. Även om det är en behaglig temperatur så blir det kallt när solen är bakom molnen och vattnet har en svalare temperatur. Fast vattnet var kristallklart och det såg man tydligt när solen tittade fram.

image   image

Ön som vi bodde på, Isla de la Cruz, är en av tre öar som är bebodda. När vi var nere vid hamnen såg vi tydligt att öborna lever tätt inpå djurlivet. Vid fiskståndet där man kunde köpa alla möjliga sorters fiskar fanns det fåglar, främst pelikaner och ett sjölejon som gärna ville ha sig en smakbit. De fick fiskrenset men tiggde efter mer. Blev de för närgångna blev nersprutade med vatten.

image   image

image   image

Leguaner fanns det gott om i alla möjliga färger och storlekar. Miriam tyckte de såg så torra ut… De ömsade skinn och då var det småödlor som åt upp det gamla skinnet från deras kroppar. Vilken skönhetssalong!

P1080378   image

image   imageimageimage

 

 

Ännu ett bevis på hur djur och natur lever i harmoni. Dessa leguaner behöver kalk men de bara äter växter, därför äter de sälarnas kalkrika avföring eftersom sälarna äter hela fiskar med ben och allt.

 

Dessa relativt små leguaner behöver mycket värme för att smälta sin mat därför vill de gärna vara tätt inpå varandra. När vi skulle gå förbi så flyttade de sig knappt något alls. Helt orädda..

image   imageimage

..men desto räddare för denna stora fågel som gärna äter leguaner.

 

 

 

.

image

 

Efter dagliga turer från tidig morgon till sen eftermiddag var det i stort sett bara att äta middag och gå och lägga sig. Liten promenad i hamnen och biljardspel var det som hanns med.

 

 

image

 

Vi ställde oss frågan om det finns några poliser här. Denna bil har ännu inte blivit skrotad, kolla in däcken!

 

image

Guiden sa att detta var mockingbird=härmfågel. Jag tycker inte det ser ut som dem, men fina var de I alla fall.

 

image

 

 

Nu till en skönhet som kan förvandlas till ens mardröm. Denna vackra blomma, änglatrumpeten, finns det mycket av i hela Ecuador och växer vilt lite här och var. Den används till att göra drogen skopolamin, som är en sorts medicin som används I samband med nedsövning av patienter för operation. Den uttnyttjas också till att droga ner personer så pass så att de inte vet vad de gör. Vi har hört berättas att i storstäderna kan en person komma fram till dig och fråga efter vägbeskrivning eller dylikt och ber dig titta på ett papper. Pappret som du sedan tar på har preparerats med drogen som gör att du hallucinerar och man svarar ofta på frågorna som ställs t.ex. vilken kod man har till sitt visakort. Efteråt minns man i stort sett ingenting. Läskigt!

image

Sköldpaddor såg vi många av. De har verkligen förökat sig p.g.a. “födslocentret för sköldpaddor” som tar hand om alla ägg de hittar på alla öarna och föder upp dem i några år tills skalet är så pass hårt så de klarar av de hårda vilda livet. De var nära att utrotas p.g.a. att de togs till fånga av pirater och andra skepp och användes som föda åt besättningen på skeppen. Detta för att sköldpaddor kan klara sig utan mat ett helt år och med endast lite vatten. Detta gjorde att de hade tillgång till färskt kött  under en lång period. Under skalet finns också olja som användes till att göra lyktor.

image   image

 

 

För att ta sig till de olika öarna behövde vi åka båt vilket vid ett av tillfällena Mattias inte mådde så bra av… Strax efter den högra bilden var tagen…

imageimage

 

 

 

 

 

 

...hände detta. Han mådde inte så bra…image

 

Tänk att jag fick med det på kort! Jag skulle bara ta ett till kort eftersom jag kapade lite av hans huvud på det första kortet.

 

image

 

 

Åter till djurlivet:

Vi såg en hel del sjölejon och även diande sjölejonungar.

 

 

 

Detta sjölejon hade tagit en gammal båt till sin boning. Här sov han på dagarna och jagade fisk på nätterna.

image   imageimage

 

Ett annat sjölejon hade en bänk som sin sovplats… eller är de två..?

 

image

 

 

Här fanns det gott om denna kaktussort som växer som ett träd.

 

 

image

 

 

Vår guide sa att man alltid ser pingviner, var inte oroliga.. ja, vi såg en…

 

Vi fick också vandra i en tunnel som vulkanlava har gjort. Det är en av de längsta vulkantunnlarna i Sydamerika, 2,25 km lång. Vi gick dock bara knappt 1 km.

image   image

Något annat fantastisk var att bada i denna spricka som också är gjord av lava. Här är saltvatten blandat med regnvatten, Vattnet var kristallklart och det var folk, troligen öbor, som hoppade 13 meter ner till vattnet. Djupet är 15 meter, tala om spricka! Jag provade hoppa från ca: tre meter. Vattnet var riktigt kallt så jag kan tänka mig detta som ett riktigt “inneställe” under sommaren för alla ungdommar som bor här då temperaturen är högre. Denna lilla tur gjorde vi på egen hand efter att vi blev klara med den andra turen lite tidigare. Vi tog en båttaxi först och sedan var det en promenad på 20 minuter.

image   image

Samma dag tog vi en annan promenad på 45 minuter, till ett ställe som heter Tortuga Bay. Vädret var inte det bästa, men, vilken utsikt! Jag kunde verkligen föreställa mig detta när solen gnistrar och lyser ner i vattnet. Sanden var vit och riktigt småkornig.

image   image

image

 

Barnen började genast gräva i sanden. Tyvärr så syns det inte så bra på bild, alltså den vita sanden, inte barnen… Dessutom så blev sanden gråare ju djupare man grävde.

image

 

Höjdpunkten på Galapagos var att få snorkla med alla orädda djur. Samuel jagade dock iväg denna havssköldpadda som kom emot mig så det enda jag lyckades få på bild var lite av baken.

 

Det fanns så mycket olika fiskar bl.a. Doris från filmen: Hitta Nemo. Denna haj kom simmandes bakom mig, jag såg att fiskar kom simmandes förbi mig i full fart och efter kom hajen, jag blev lite skraj men han var bara ute efter fiskarna. Hajen var en vitfenad haj, ca: 2 meter lång.

image   image

Lite senare kom fiskarna tillbaka I full fart och pulsen steg igen, puh! Det var bara det lekfulla sjölejonet som fiskarna var rädda för.

image

 

Ser ni Miriam bakom sjölejonet?

 

 

 

Till slut lite färgglada djur

image   imageimage

Jag skulle kunna lägga ut alla våra bilder men det tar för lång tid och skulle nog tråka ut er men hoppas att ni alla fick er en lite smakbit om hur vi hade det på vår otroliga resa.

Ett tillägg; på Galapagos, bodde vi på ett hotell istället för att bo och sova på en båt. Man ser kanske färre öar men detta blev billigare och vi tyckte vi fick vara med om och se så mycket ändå. Barnen uppskattade att få bada i poolen på hotellet en stund på eftermiddagarna och vi kunde gå och handla glass när vi kände för det.

På återskrivande

Gabriella

4 kommentarer:

 1. Wow! Vilken resa. Fantastiskt att ni kom iväg på en så'n grej.
  Ha det fortsatt bra.
  /malle i asien

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Helt underbar bildserie på Malle och att du fick den publicerad!!! Klart värt en förstoring när ni kommer hem!! :-)

  SvaraRadera
 4. Hej. Vilken resa ni gjort. Fantastiskt. Grattis Gabriella till de 40 åren!! Hörde att ni haft besök av vår vän Mats Gunnarsson och resesällskap. Han berättade om ert arbete och att ni är väldigt uppskattade. Mats var med och startade radioverksamheten i er by. När man läser om ert arbete och liv så blir man sugen att åka ut och göra något nytt/igt. Sköt om er! Vi hörs och följer er på bloggen. Niclas och Karin med kids

  SvaraRadera