söndag 10 oktober 2010

Jordbävning....

Så har vi då varit med om vår första jordbävning! Vi har hört mycket om dem sedan vi kom hit och att det är ganska vanligt häromkring. Vi har också fått en del tips om hur man bäst skyddar sig. Ett exempel är att man under kraftiga jordbävningar ska öppna dörrarna till huset så att man kan komma ut om det behövs. Annars kan dörrarna slå sig och vara svåra att få upp när skalvet är över.

Vi satt och åt kvällsmat igår kväll när marken började skaka och saker i huset började darra. En märklig och mäktig känsla samtidigt som det till viss del även var lite skrämmande. Tanken slog mig att: "var ska man ta vägen..." Man kan ju inte direkt gömma sig någonstans och "slippa undan". Efteråt gick vi in på nätet och såg då att skalvets epicentrum var c.a 4,5 mil norr om oss och att det mätte 5,9 på Richterskalan. Intressant! Lite mer information kan ni hitta på nedanstående länk.

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usa0003xl4.php#details

Elias blev eld och lågor och tyckte att det var väldigt spännande. När barnen sedan skulle lägga sig för kvällen var Miriam lite bekymrad och då visade det sig att Elias i detalj berättat för henne vad jordbävningar kan medföra... Innan hade jag bara berättat hur skalven uppkommer, medan Elias hade berättat att det kan bli djupa sprickor man kan falla ner i och att människor kan dö etc... Kanske inte alltid bra att ha en beläst son...;) Nåväl, efter några lugnande ord så kunde de somna och sov sedan gott hela natten.

Idag var Gabriella iväg på stan' med en lärare på barnens skola. På fredag har de nämligen en dag med internationellt tema på skolan och då är vi föräldrar engagerade. Barnen ska berätta om olika länder och så ska det lagas mat från dessa respektive länder. Sverige är representerat och Gabriella mailade ut lite svenska recept till den klassen som ska ha hand om Sverige, vilket är Miriams klass. Samuels klass kommer prata om Indien och det är därför Gabriella var iväg idag. De åkte till en affär som specialiserat sig på utländsk mat för att försöka hitta lite kryddor och annat typiskt indiskt. Elias klass kommer prata om Frankrike, och där har jag blivit tillfrågad att läsa en text på franska för att man ska höra hur språket låter... Utmanande, eftersom jag insett att det ibland kan vara lite klurigt att hålla isär språken franska och spanska. Jag har pratat franska ett par gånger sedan vi kom hit och det är lätt att det smyger sig in ett och annat spanskt ord istället för det franska.

Apropå att hålla isär språken; Miriam har ju även lärt sig lite spanska här, exempelvis hur man säger vad man heter, var man kommer ifrån, dagarnas namn osv. För några dagar sedan kom Miriam fram till mig och sade att någon på skolan hade frågat henne vad hon hette och liknande frågor. När jag frågade om det var på spanska eller engelska sade hon att hon inte visste... Hon förstod vad personen ifråga hade sagt, men inte på vilket språk! En annan intressant episod var igår när Miriam sade "wait" till en kompis på skolan. När jag sedan frågade henne hur man säger "vänta" på engelska så var svaret ånyo "Det vet jag inte". Förklaringen är nog att hon lär sig språken från grunden, dvs hur de används och inte översättningar från svenskan.

För några dagar sedan var vi hemma hos några kompisar och åt hemmagjorda pizzor. De hade köpt färdiga bottnar och diverse ingredienser som vi sedan lade på pizzorna efter eget tycke och smak. Gott!

I övrigt känns det som att dagarna rusar på i en väldig takt. Mycket plugg och olika aktiviteter. Vi är inte sysslolösa!

Ha det väl till nästa gång!

Mattias

16 kommentarer:

 1. Kära familj!

  Det är så roligt att följa er på bloggen!
  Tänk vad roligt för barnen att få vara med om så mkt. spännande.Vi tänker på er ofta.
  kramar Maggan o Roland

  SvaraRadera
 2. Ett stort TACK!
  Ha det riktigt gott!
  Kramar i retur från oss alla.

  SvaraRadera
 3. Oj vad spännande och lite läskigt med "en riktig jordbävning"! Vi får också info om hur man ska sätta sig under bord osv, är dags för en stor i Nepal nu sägs det, brukar komma en var 75e år och är nu ca 80 år sen den sista stora.Vi har emergencykittet nedgrävt i trädgården. Roligt att följa er och läsa om språksträvan.
  hälsn Pernilla m fam i Tansen

  SvaraRadera
 4. Hoppas att ni slipper använda "emergencykittet", men det vore kanske ingen dum idé att ordna ett sånt. Kul att ni hänger med på bloggen. Jag har försökt att göra detsamma, men har tills idag fastnat på ert inlägg om pojken... Lade upp den sidan som favorit, och såg därför inte de efterföljande inläggen... Nu är det dock ordnat! :) Ha det gott!
  Egberths

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Här kommer en blåsig hälsning från Örebro. SMHI lovar snö i morgon, så här kurar vi inomhus. Det känns verkligen att hösten är här - inget ni saknar kan jag tro... Lillåns fotbollslag har vila/uppehåll några veckor, men ska sedan starta träningarna igen. Karlsunds konstgräsplan är bokad några timmar varje söndag fram till nyår.
  Självklart saknar vi er. Må så gott!
  Varma hälsningar från "fotbolls-" Erik Gustavssons familj.

  SvaraRadera
 6. Spännande att ni fick uppleva med jordbävning men samt förstår jag att man är med i det i verkligheten. Själv undrar jag hur det känns men samtidigt vill inte känna. Det är ju bra att ni vet redan innan så att man inte blir panik eller så. Kul att se det är fullt rutin hos er nu. :) Amanda vill så gärna prata med Miriam, vi försökte ringa i helgen men förstod att ni inte var hemma eller i närheten. Amanda hoppades på att få prata med henne nu på lör om det går vid 13-14? Må så gott där ni är! Hälsn Carina m familjen

  SvaraRadera
 7. Hola! Como estáis? Espero que todo os vaya muy bien por allí.
  Hoppas att ni alla már bra. Det är verkligen jätteroligt att fá följa er via bloggen.
  Vad läskigt med jordbävning! Jag förstár att Miriam var lite bekymrad, det skulle nog jag ocksá varit...
  Ta hand om er! Tänker mycker pá er!
  Stora kramar frán familjen Gutiérrez/Forsberg

  SvaraRadera
 8. Grattis Gabbe på födelsedagen. Har tänkt hinna skicka en hälsning hela dagen. Tur att jag hann innan dagen är slut. Det lät hemskt med riktig jordbävning. Det ska vara ni som är så coola inför något sånt. Har ni något mobilnummer så jag kan skicka sms. Har bytt abonnemang nu och smsar gratis till hela världen. Otroligt bra eller hur. Vi mår i alla fall bra hela familjen. Vi saknar er. Gud välsigne er på alla områden. Massor av kramar från Susanne med familj

  SvaraRadera
 9. Försenad Grattis Hälsning på Födelsedagen Gabriella från oss i Leksand, här kom snön 19 okt.ca 2-6 gr kallt, så imorgon åker vinterdäcken på, det slipper du Malle, hoppas allt är bra med er, hälsa barnen från oss så mycket, vi har gemenskapen på Torp kvar i våra tankar än, och tittar på korten.
  Hälsningar från Moster & morbror

  SvaraRadera
 10. Hej Anita!
  Det fungerar bra!
  Kramar från oss alla!

  SvaraRadera
 11. Erik Gustavsson med familj!
  Tack för hälsningen! Nej vi saknar faktiskt inte snön... Vi har ju istället regn så att det räcker och blir över, men vi har nästan vant oss nu.

  Ha det så gott och lycka till på konstgräset!
  Egberths

  SvaraRadera
 12. Hej Cina mfl!

  Vad roligt att tjejerna fick prata en stund i helgen även om det var lite knackigt på skype. Hoppas att det kan fungera bättre nästa gång!
  Vi hörs!
  Egberths

  SvaraRadera
 13. Hej Jennie med fam!

  Kan inte låta bli att glädjas över att vi "slipper" använda vosotros här hos oss...;) Tycker att det räcker med konjugationer som det är! Ser fram emot att öva spanska med er framöver!
  Ha det riktigt gott!!
  Kram från oss alla fem!

  SvaraRadera
 14. Hej alla Duveskogar och TACK!
  Tyvärr har vi inget mobilnummer här nere. Vi kanske skaffar ett när vi kommer till Ecuador, men inte innan dess.
  Roligt att höra att allt är väl! Fortsätt ta vara på er så hörs vi!
  Kram från oss alla.

  SvaraRadera
 15. Hej på er Bolmstams och Tack för grattishälsningen!
  Nej, här blir det varken däcksbyte eller bilkörning. Overifierade uppgifter säger att 95% av alla bilar här nere är med om en krock inom de 5 första åren, så det kanske är lika bra... Vattenplaningsfrekvensen torde dock leda till att man vill ha bra däck...
  Ha det så gott och kramar från
  Egberths

  SvaraRadera