måndag 25 oktober 2010

Första badet i Costa Rica...

Så har det då blivit dags för en uppdatering igen. Det var ett tag sen sist, men dagarna har bara rusat på så att man knappt hänger med. Vi har nu gått i skolan hälften av terminen, och på måndag får vi våra första utvärderingar... Spännande att se hur vi ligger till.Vi har nu också badat för första gången sedan vi kom till Costa Rica. Förra helgen hade skolan anordnat en resa till Tortugero, som är en nationalpark några timmar härifrån. De fick till ett mycket bra pris eftersom det var så många från skolan som åkte med, så vi kunde inte riktigt motstå, vilket vi inte ångrade. I lördags morse klockan 06:00 gick bussen från skolan och vi åkte österut mot nationalparken i Tortugero som mest är känd för sina jättesköldpaddor som på nätterna så här års kommer upp på stränderna för att lägga sina ägg. När äggen sedan kläcks c.a 60 dagar senare så kryper sköldpaddsungarna ner mot havet för att sedan om de klarar sig förbi hajarna och barracudorna som väntar, några tiotal år senare själva komma tillbaka till samma strand för att starta om processen.Vi såg inga jättesköldpaddor, men väl några ungar som tog sina första stapplande steg ner mot vattnet. Vi såg också spåren av de stora sköldpaddorna som mer liknade spår av en liten bandvagn. Ganska fascinerande att se.

På vägen dit åkte vi förbi en bananplantage där vi kunde se hur man skördade bananer som sedan färdas vidare till bl.a Sverige.

I övrigt kunde vi som sagt bada för första gången, fast då i en pool. Det var förbjudet att bada i havet pga alla hajar och barracudor, och det var förbjudet att bada i floden pga alla krokodiler och kajmaner... Så vi lät oss nöja med poolen... Det var ganska regnigt, men eftersom det ändå var relativt varmt så gjorde det inte så mycket. Vi var också iväg på en båttur in i träskområdet i närheten och såg en hel del av Costa Ricas djur och växtliv.

Sedan sist har barnen också haft den så kallade internationella dagen som vi tidigare nämnt om. Miriams klass skrev om Sverige, Elias klass skrev om Frankrike och Samuels klass skrev om Indien. Alla föräldrar var också med och lagade mat från de olika länderna. Vi lagade indisk currygryta till Samuels klass och köttbullar samt chokladbollar till Miriams klass. Till Elias klass var det andra föräldrar som hade hand om matlagningen. Det blev också smakprov på alla olika språk eftersom barn och vuxna gick fram och läste olika texter på de respektive språken. Samuel representerade det svenska språket. Mycket trevlig och intressant eftermiddag.

Just nu så öser regnet ner och vi har precis kommit hem ifrån några klasskamrater där vi umgicks under eftermiddagen med lite inomhus- och utomhusspel.

Imorgon väntar en ny späckad vecka med nya utmaningar. T.ex har vi även börjat ta extralektioner för att förkovra oss i den medicinska spanskan. Olika formuleringar och begrepp för att optimera patientomhändertagandet. Givande!Ha det så gott!

Mattias

8 kommentarer:

 1. Bra att ni tar er ut och ser er omkring. Går det inte att komma intill och bada i havet för er eller är det bara pool som gäller. Pressa på med spanskan - lycka till!
  malle

  SvaraRadera
 2. TACK för lyckönskningen!
  Det är en bit att åka till bägge kusterna plus att det har varit rätt fullt upp hittills... Har vi tur kan det bli lite mer framöver. Grattis på bröllopsdagen i efterskott förresten!! Såg ut som att ni hade ett trevligt firande!
  Hälsa!
  Mattias

  SvaraRadera
 3. Härligt att höra ifrån er och att ni har det bra och även gör lite andra saker än bara pluggar. Vi är i Israel sedan 5 veckor tillbaka och åker hem i morgon (tisdag). Vi har haft det jätteskönt. Här behövs verkligen det regn som ni verkar få mycket av. Genesaret har en vattennivå ca 5 meter under normalt och det är ganska mycket vatten det.
  Må gott - vi tänker på er!
  Gittan o Conny (Camilla med familj hälsar)

  SvaraRadera
 4. Ni får verkligen vara med om mycket spännande saker! Förra veckan var Maria med fam. här och förberedde alla detaljer i sitt hus som ska vara färdigt i maj nästa år. Vi fortsätter att följa er. kram Maggan o Roland

  SvaraRadera
 5. Hejsan Henricsons!

  Tack för hälsningen! Kul att höra att ni haft det bra. Roligt också att läsa om Barmizvahn och se bilderna på släktsidan!
  Ha det gott!
  Egberths

  SvaraRadera
 6. Maggan och Roland!

  Tack för kommentaren! Alltid kul att se när det vi skriver blir läst! Hoppas allt är väl med er! Ha det bra och hälsa övriga familjen!
  Kram från Egberths

  SvaraRadera
 7. Tack för hälsningarna ni skickar, vi följer er med spänning. Hoppas allt fortsätter att gå bra med hela familjen. Gabbe GRATTIS i efterskott. Ha det så bra, Stor Kram Berit o Sam

  SvaraRadera
 8. Stort Tack för grattishälsningen och kommentaren! Vi ser fram emot en skön helg och kanske en långpromenad upp på berget imorgon... I så fall mer om det i nästa inlägg. Ha det riktigt gott!
  Kram från oss alla!

  SvaraRadera