tisdag 16 maj 2017

Sjukvårdsresa till Poltoxa

Halva tiden har nu passerat här i Curahuasi, och det har gått ganska raskt trots allt. Lördagen som var gjorde vi en resa till en liten by som hette Poltoxa, cirka 4,5 timmars bilfärd och 22 mil härifrån.  Vi var 42 personer som klockan 05:00 åkte från sjukhuset för att ha en heldag med medicinska bedömningar, behandlingar samt även dela ut en del gåvor såsom kläder, mediciner, leksaker mm.

När dagen hade gått hade 330 personer blivit bedömda av två gynekologer, en barnläkare, en internmedicinare, två familjeläkare samt två tandläkare. Själv så hjälpte jag mest till med konsulter från de andra läkarna, lekar med barnen samt fungerade som en allt i allo. Kirurgi är svårt att bedriva där i byn, och sanningen att säga så var det inte heller så mycket rena kirurgiska åkommor som de sökte för. De allra vanligaste, vilket jag även kände igen från djungeln i Ecuador är att patienterna har ont i kroppen, ont i huvudet, halsbränna och ont i lederna. De har en tuff vardag med hårt kroppsarbete på fälten, så det är väl naturligt att kroppen tar stryk.

Efter att halva dagen gått fick vi en delikat lunch bestående av ris, potatismos och en bit kyckling. Smakade mycket bra. Jag blev också intervjuad av en lokal radiostation om arbetet vi gjorde. En man kom fram med en radioapparat på magen och en mobiltelefon som var inställd på högtalare. Han använde den som mikrofon, och när man pratade hörde man sig själv i radioapparaten. Alla sätt är bra, så länge de fungerar…

Vid närmare 17:30 bar det av hemåt igen. Jag åkte både dit och hem tillsammans med sex andra personer i en bil som en gynekolog vid namn Jens och jag turades om att köra. Det är helt klart en upplevelse att köra på de slingriga bergsvägar som finns här. Motorbromsning blev det mycket av i nedförsbackarna och det var lite utmanande särskilt på kvällen i mörkret då det tyvärr inte är helt ovanligt att folk genar i kurvorna… Utsikten var dock fantastisk och jag njöt för fullt av denna resa.

Efter lite kvällsmat utefter vägen var vi hemma vid 23-tiden på kvällen, ganska trötta må jag säga.  

På söndagen rondade jag först mina patienter på avdelningen innan det blev tvättdags och sedan en promenad upp på ett närliggande berg. Ånyo härlig utsikt. På kvällen var det en avskedsfest för ett par familjer som ska åka hem efter några år i Curahuasi.

Så går dagarna och livet rullar helt enkelt på i maklig takt med operationer och annat trevligt! :)

Utmed vägen.


Vägras som lät oss vänta en stund. 

Ensamt majestät.

Utgrävningar.

Ambulansen som transporterade utrustningen till byn.

I väntans tider.

Många förväntansfulla patienter.

Gyn-utrustningen uppställd.

Ännu mer väntan.

Registrering.

På undersökningsrummet med sällskap av hund.

Tandläkarna i arbete.

Varje patient märktes med respektive specialitet. I det här fallet G för gynekologi och P för pediatrik.

Lekar med barnen.

Tandläkarutrustning.

Lunch!

Blivande lunch... Marsvin som väntar på de sälla jaktmarkerna.

Läcker husfasad.

Bild ner mot byn.

Originell dörr.

Utdelning av kläder.

Dr. Martina intervjuas.

Grisigt värre...;)

Sjukhuset från ovan på söndagspromenaden.

Floden Apurimac.

Utsikten från stenen där jag tog min eftermiddagsvila.

4 kommentarer:

 1. Härliga bilder. Hoppas att du inte tittade för mycket på utsikten, när det var du som körde. Kram Thomas och Cina

  SvaraRadera
 2. Tack! Nej, då blev det fullt fokus på att hålla mig på banan! ;)

  Kram i retur!

  SvaraRadera
 3. Lotte Claesson18 maj 2017 kl. 12:45

  Tack för alla bilder...har aldrig varit i Sydamerika. Igår åt rtgpersonalen god middag på lokal restaurang Salute vid Lindesbergs station. Skälet var att avtacka mig.....fick fin present (halsband, 2 rosplantar o en underbar collage m bilder av personalen i farten på avdelningen...de måste ha haft väldigt skoj o ett ovärderligt minne för mig). Går i pension nu vid 61...artrosen är olidlig. Känner m dina peru-patienter..vi ses kanske i juni? Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njut av pensionen, och hoppas artrosen blir bättre!! Vi syns säkert framöver! :)

   Radera