onsdag 3 april 2013

Kontraster


Nu har jag fått möjlighet att börja med ett projekt i djungeln, nära gränsen till Peru. Det är ett samarbete med Hcjb- Sverige och hälsoministeriet här i landet. Det handlar i det stora om hur de själva sköter om sina förlossningar ute i djungeln utan snabb tillgång till sjukvård. Tillsammans skrev vi ihop frågor som vi sedan intervjuade kvinnorna i byarna. Hade jag haft mer tid på mig så hade vi kunnat gjort denna studie i hela Sapara befolkningen men nu hade vi bara tillfälle att besöka fyra små byar. Så vi kallar studien en "pilotstudie" för att senare eventuellt göra en större som innefattar alla 23 byarna. Jag frågade frågorna på spanska och Aparicio översatte till kichwa. Han jobbar för hälsoministriet men kommer från en av byarna och talar deras språk. Sedan skrev jag ned svaren på spanska.
Så här såg en av landningsbanorna ut i djungeln. Det är tur att Maf-piloterna är så duktiga på att landa.
När vi skulle fråga frågorna så samlades ofta fler än bara den kvinnan vi skulle intervjua.
Här är den berömda chichan som alla dricker, även jag lärde mig att dricka den:)
Matdags, kokt vildsvin med någon konstig rot som de också kokat.
Ett stort blad blev både tallrik och duk. Jag har nu även fått smaka på rökt apa. 
I väntan på att byborna skulle samlas, männen i byn var och högg ned träd så då åkte vi ut och fiskade.
Tyvärr fick denna fina Tukanfågel bli bete åt fisken. 
Jag fick dock två fiskar som vi senare åt upp.
En av de andra höll på att få en jättestor fisk men den slet sig.
Vanlig syn vid ankomst, barn som samlas vid vår packning.
Min hängmatta som jag sov i med myggnät. Jag fick sova i skolan alla gångerna.
Varje kväll undervisade jag byborna om hur det fungerar inuti kroppen när ett barn blir till,
hur barnet växer och hur en förlossning går till. Det var intressant att höra de olika kommentarerna,
ibland bara en bekräftelse på vad de redan hade listat ut men ibland riktiga aha upplevelser. 
Frukostdax för denna pojke.
Han och ett till barn hade under natten blivit biten av vampyrfladdermöss.
Jag var då glad att jag sov i min hängmatta, men tanken slog mig om de kan bita igenom... 
I denna by tvättade de kläder, diskade, badade och hade gäss som simmade på ett och samma ställe.
Jag märkte tyvärr en stor skillnad på hygienen i de olika byarna.
Denna lilla apa var mitt upp i allt och alla.
Tillverkning av en kanot, allt görs förstås för hand av träd som de själva har huggit ned för hand.
Efter mycket huggande med machete kom denna starka kvinna till det innersta av en palm, där finns det vita köttet som är mycket mjukt och som man kan äta direkt, s.k palmhjärta. Det smakade mycket gott, speciellt när man var svettig och törstig. Jag blev verkligen imponerande av dessa djungelmänniskor.   
Efter att ha levt ett enkelt liv i djungeln bar det iväg till stranden med mina föräldrar som var på besök.
Det kändes väldigt skönt att bara få njuta av bad och sol i några dagar. 
En av kvällarna spelade barnen och Mattias schack.
Den 28 mars fyllde Miriam 10 år!
På lördag ska hon ha kalas för sina kompisar.
När vi kom hem från stranden hade marsvinet dött. Nu har Elias begravt henne i vår trädgård.
Vi har nu lämnat av mina föräldrar på flygplatsen och hämtat upp ett nygift par som båda är läkare som ska få vara med och jobba på sjukhuset.


2 kommentarer:

 1. Fantastiskt vilka kontraster det är! Och härligt att få ta del av era upplevelser!
  /Karin

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Så roligt att läsa om dina upplevelser och se alla bilderna. Hur har projektet utfallit? förmodar att du fått många intressanta svar.
  Den gångna helgen hade HCJB Sverige (styrelsen med respektive) visionsdagar här hos mej på Öland. Riktigt skönt att utan tidspress få stämma av det som varit och de planer som finns. Vi avslutade med en gudstjänst i Borgholms Missionskyrka.
  Kerstin

  SvaraRadera