söndag 4 december 2011

TECMAv i Makuma!

 

Så har jag då varit hemma ett tag sedan vi hade vårt TECMAv läger i byn Makuma, c.a 25 minuters flygtid från Shell. Det är en av MAF-piloterna som dragit igång den verksamheten och det var nu den andra gången som lägret hölls, men den första för mig. TECMAv står för Teknik, Medicin och Flygning, och tanken är att skapa ett intresse samt utbilda djungelungdomar genom just dessa tre ämnesområden. "Educación por medio de aviación", dvs utbildning genom flygning står det på banderollen som också finns avbildad längre ner i bildmaterialet.

Inspirationen till lägret kom ursprungligen från en pilot i Alaska som hjälper ungdomar som har det lite tufft att få till ett intresse för flygning och modellflygsbyggande. Det är väl få barn och ungdomar som inte fascineras över flygning och drömmer om att en gång själv få spaka ett plan. Det blir ju självklart svårt att få till det på riktigt i de här sammanhangen, men att få flyga modellplan, bygga balsaplan samt flyga i simulatorer med mera kan vi ju ordna.

Således åkte vi då för några veckor sedan ut till byn Makuma för att undervisa 300 högstadieungdomar som samlats där från ett antal omkringliggande byar. Det var en brokig skara människor från alla möjlig håll som skulle undervisa. En pilot från Alaska, en pilot från Arizona, en ingenjör från Florida, en affärsman från Florida, en kirurg från Sverige, en musiker från Ecuador, en ingenjör från Ecuador, en pilot från Ecuador samt en vårdutbildare från Ecuador.

Vi hade 14 olika ämnesområden som vi talade om. Bland dessa fanns, engelskaundervisning, undervisning om sexuellt överförbara sjukdomar (STD), simulatorflygning, modellplansflygning, en läkares utrustning, sport, första hjälpen, byggning av balsaplan m.m.

Vi hade innan lägret startade samtalat med byns ledare och frågat vad de ville höra om. Två av de saker som stod högst upp på önskelistan var engelska och STD. Vad gäller engelska så är det ofta en nyckel in i olika sammanhang här i Ecuador. Talar man engelska har man lättare att få jobb samt har lättare att ta sig fram. Vad gäller STD så är det ett stort problem i många djungelbyar. Ungdomar har en mängd tillfälliga förbindelser utan skydd och både tonårsgraviditeter och STD förekommer i ett stort antal.

Vi flög ut på söndagen för att förbereda lägret och tanken var sedan att vi skulle starta med den första aktiviteten kl. 08:00 på måndagen. Efter att ha haft ett torrt väder en tid så började det dock under natten att regna, och regna och regna... Allt blev till en lervälling och från en av mina Ecuatorianska vänner fick jag höra att det bara var att lugnt vänta tills det slutade. Regnar det mycket så stannar det mesta av. Folk väntar hemma tills det slutar och sedan dyker de upp. Så vid 15-tiden så kunde vi dra igång lite smått... Detta upprepades lite under veckan så det från början noga inrutade schemat blev föremål för ett antal förändringar. Men allting gick bra.

Jag talade om den medicinska utrustningen som vi läkare använder och hade också tagit med mig en hel del material så att det själva fick känna på instrument och annat material. Jag hade också gjort en Power-point presentation som visade bl.a. filmklipp om hur man sätter en infart i en ven, en sond i magen, en öronundersökning, en ögonundersökning mm. Det visades också principen bakom en urinkatetersättning, en intubation, en blodtryckstagning mm. Jag försökte också få till en diskussion om de olika tillstånd som kan ligga bakom alla dessa åtgärder. T.ex varför man ibland behöver sätta en kateter, varför det blir ljud när man tar blodtrycket, skillnaden på en artär och en ven osv. Det fanns sedan efter föreläsningen tillfälle att känna och ta på alla prylar samt att undersöka varandra med blodtrycksmanchetter, stetoskop, otoskop, oftalmoskop, reflexhammare m.m. De fick också prova på att sy ihop "sår" i en bit konstläder vilket var mycket uppskattat.

Under en av dessa föreläsningar så kom rektorn på skolan in med en kille som hade slagit upp ett 10 cm långt jack i huvudet efter att ha sprungit in i en stolpe när han spelade volleyboll. Jag hade ju instrumenten vi använder till att sy, för att undervisa, men inga andra. Så jag bad dem att koka dem jag hade och sedan kunde jag sy ihop honom i ett angränsande rum. Jag hade ingen bedövning, men han rörde inte en min. Det ligger ju lite i kulturen att man inte ska visa smärta...

Strömmen vi använde kom från dieselgeneratorer vi hade tagit med oss. Byn har sedan länge en generator i den närliggande floden, men den fungerar endast sporadiskt, så vi hade stor nytta av våra generatorer.

Maten serverades i en matsal under tak, men utan väggar. De hade snickrat ihop ett antal bord för att kunna erbjuda sittplatser åt alla. Det lades ut bananblad som dukar, sedan spreds det kokt Maniok samt matbananer på dessa och till detta serverades det diverse delikatesser. Mycket var gott, en del var mindre gott, och en del var gott bara man inte tänkte så mycket på vad det var... Självklart bjöds det också på chicha, den tuggade drycken gjord på Maniok. Även detta är någorlunda gott, bara man inte tänker så mycket på tillredningsprocessen. Sedan kan det också bero på hur länge det har legat och jäst. Som en liten utvikning så kan jag berätta att det ofta skickas ut chicha från djungeln in till Shell och Puyo. Vi frågar oss lite varför, eftersom det ju enkelt går att göra även där. Slutsatsen vi kom fram till var att det nog kan finnas smakskillnader. Inget går upp emot mammas/mormors spott...;)

Renligheten på lägret sköttes dels genom bad i en närliggande flod samt dusch i vatten från ett rör som var kopplat till ett vattensystem. Första gången jag skulle använda detta system var det beckmörkt och vi var två personer som skulle gå dit. Jag tog för givet att min kamrat som är från Ecuador kände till var det var, men så var tyvärr inte fallet. Till slut hittade vi dock rätt och kunde vaska av oss i ett minst sagt svalt vatten. På väg tillbaka gick jag dock ner mig i en stor lerpöl med ena benet, och så var den tvättningen ogjord...

På kvällarna hade vi samlingar med mycket musik och även lite filmvisning om flygets historia. En av kvällarna var det en öppen kväll, där alla som ville sjunga erbjöds plats på podiet, Vi hade kring 15 personer/grupper som sjöng. På begäran sjöng jag den svenska slagdängan "Ovan där". Avslutningskvällen ville de höra den igen, och då försökte jag få dem att sjunga med, vilket kanske gick sådär...;) Vi hade också möjlighet att berätta lite om vår tro på Gud. Många av de boende i byn har fått för sig att om man ska tro på Gud kan man inte dessutom ha ett yrke, utan man måste lämna allt sådant bakom sig. Vi kunde nu visa att det inte alls stämmer och att vi var ganska normala människor med yrken och utbildningar som var på besök.

På fredagen hade vi en tävling för att se vilket av de balsaplan som byggts under veckan, som flög längst. Vinnarna fick på kvällen ett pris i form av pokaler. 1:a, 2:a och 3:e pris. Sedan fick alla deltagare också varsin medalj. Den dagen bjöds det också på traditionella danser. Detta var inget som gjordes bara för att vi var utlänningar, utan det är något som de alltid gör på gemensamma träffar. Detta för att de vill bevara sin kultur och bibehålla en del traditioner. En del traditioner är dock avslutade vilket vi kanske ska vara tacksamma för. Folket i byn Makuma tillhör ju stammen Shuar, som förr var den stammen som idkade huvudförminskning på sina avrättade fiender...

Efter en vecka i Makuma for vi hem, och det kändes som att det var en ömsesidigt lärorik vecka. Som vanligt njuter jag i fulla drag av att vara i djungeln och ser redan fram emot nästa tillfälle.

Detta blev ett långt inlägg som nu avslutas av en del bilder från vår vecka. På återskrivande,

Mattias

regn1    mat7

1) Regn 2) Diverse kodelar

Mat1    mat2

1) Matkön 2) Köket/matsalen

mat3    mat4

1+2) Kök/matsal

mat5    mat6

1) Måltid 2) Dukning

equipo8    Equipo1

1) Innovation… 2) Suturering

equipo2    equipo3

1) Undersökning 2) Föreläsning

equipo4    equipo5

1) Föreläsningssal 2) Suturering igen

equipo6    equipo7

1) Blodtryckstagning 2) Andra saker att göra med en larynxmask…

firstaid1    firstaid2

1+2) Första hjälpen

firstaid3    Flyg1

1) Första hjälpen 2) Modellflygning

Flyg2    flyg3

1+2) Modellflygning

glidare1    glidare2

1+2) Kast med litet balsaplan

glidare3    glidare4

1+2) Längst vinner….

    engelska1    bad1

1) Engelskaundervisning 2) Vägen till badet

    bad2    bad3

1) Floden 2) Bron vi hoppade från

    bad4    dans1

1) Kallt vatten 2) Traditionell dans

    dans2    simulator1

1) Traditionella dansare 2) Simulatorflygning

    sova1    sång1

1) Vår sovsal 2) Svensk sång I Ecuadors djungel

    målning1    målning2

1) Målade enligt tradition 2) Frukten som används för målning

    möte1    prisutdelning

1) Möte 2) Nöjda deltagare

    prisutdelning1    prisutdelning2

1+2) Prisutdelning

    zavresa1

1) Avfärd

3 kommentarer:

  1. Wow! Vad ni får vara med om!! Önskar vi kunde dela erfarenheterna på plats! ;) Kramar från alla oss!

    SvaraRadera
  2. Å vad mycket skoj & intressant!!! Å vad bra att intressera ungdomarna för allt detta.
    Å bara att få vara i djungeln..... Underbart!

    Floden ser lurig ut.... Inga anakondor i den?? Hua :o ;-)

    Ha det så bra!
    Fia på TIVA

    SvaraRadera
  3. Vad många Å'n det blev - haha! Men det är ju ååååå! Avundsjuk ;-)
    Ska ta och fara till Australien igen nästa år - ser fram emot det!! Just nu är det snö på backen, men +2 grader och regn.

    /Fia

    SvaraRadera