måndag 21 november 2011

Gravid med 16:onde barnet

Mattias har nu varit jour dygnet runt i en vecka men det återstår en vecka till innan han lämnar över jouren. I lördags hade han en tuff dag med en trafikolycka där far och dotter åkte ut genom framrutan av bilen. Det åstadkom hemska skärsår där även senor på armarna hade gått av. Det blev en mycket lång tid på operation.

Något annat som verkligen var tragiskt var att det kom in en 40-årig gravid kvinna i vecka 40. Hon hade vaknat på morgonen och sa att hon inte mådde bra och började kräkas. De tog henne från sitt hem i djungeln till närmaste stad/by där de därifrån tog ambulans men när hon kom fram till vårt sjukhus var mamman så gott som död. De började göra återupplivning på henne och när de hörde att det fortfarande var hjärtslag på barnet bad Mattias att få en skalpell och han gjorde ett kjesarsnitt rätt upp och ned på på akutrummet med ingen som helst reaktion från mamman. Tyvärr gick varken mammans liv eller barnets liv att räddas. Pappan var med och när de frågade hur många barn de har sa han 15, alla med samma mamma. Tragiskt!

I tisdags åkte några från Club de madres och jag, till en liten by som heter Santa Clara som ligger ungefär en timma från oss. Vi hade bestämt möte med vårdcentralen där som hade bjudit in oss om att prata om förlossning och vad som händer i en gravid kvinnas kropp. Ungefär liknande som vi gör varje onsdag på vårt sjukhus. De hade bjudit in medicinmannen och en av kvinnorna, så kallad partera, som hjälper till med förlossningar. De kom från en närliggande by för att vi skulle ha ett utbyte med varandra. När vi kom dit var det bara några gravida kvinnor och parteran som var där, ingen medicinman. Vi fick ett mycket trevlig möte, där vi berättade och visade hur en förlossning går till med hjälp av bilder och ett kvinnobäcken, docka med navelsträng och moderkaka med hinnor. När jag visade att uterus växer när babyn växer, blev de mycket förvånade. Vi frågade parteran hur hon vet när det är dags att börja krysta för hon gör aldrig vaginalundersökningar. Hon sade att när den blivande mammans huvud är het då är det dags att börja krysta. Hon använder bara naturmedicin som växer bara runt husknuten såsom rötter, örter, blad och frukter. Dessa används vid olika åkommor, bla när man inte har tillräckligt med värkar, när moderkakan inte vill komma ut, när man blöder lite för mycket efter förlossningen och för att få mer modersmjölk. Hon är duktig på att känna hur barnet ligger med sina händer på moderns mage. Om barnet ligger i säte gör hon en yttre vändning. Jag frågade vad hon gör om vändningen inte lyckas. Hon svarade att efter tredje försöket så har det alltid lyckats. Denna dag blev verkligen intressant och vi fick lära oss mycket av dem och vi kunde lära dem mer medicinskt. Jag berättade också att ibland när barnet kommer ut så är fostervattnet grönt och parteran nickade instämmande och när jag sedan berättade att det var för att barnet hade bajsat så uttryckte hon ett ansiktsuttryck ungefär som att: "det förklarar saken".

Vi hoppas få göra detta igen och min önskan är att få vara med på en av deras förlossningar.

Mattias har även varit i djungeln en vecka och undervisat. Han har mycket interessanta saker att skriva om, som vi alla hoppas han snart ska göra;)

Gabriella

1 kommentar:

  1. Vad tragiskt med mamman och barnet :( Och 15 moderslösa barn :( Tur att de har sin pappa kvar.

    /Fia

    SvaraRadera