söndag 24 juli 2011

Turist, javisst...;)

Just nu har vi semester och har det riktigt gott och skönt. Mattias bror Micke är på besök så vi har verkligen fått sett mer av detta underbara land än om vi inte hade haft något besök. Detta har gjort att vi inte varit hemma och haft tillgång till internet så mycket. Micke åker hem på onsdag morgon så det närmar sig slutet av turistandet. En sak har vi kvar och det är att åka upp på vulkanberget Pichincha på ca 4800 meter över havet. Detta berg är inte det högsta men är det berg som man kan ta sig upp nästan hela vägen med bil,om man har en fyrhjulsdriven bil och det har ju vi:) Sista biten måste man gå till fots. Berget är fortfarande aktivt, man kan stå där uppe och titta ned i kratern och har vi tur kommer vi kanske få se små rökpuffar komma upp.

Jag måste bara säga att man blir verkligen överrumplad av hur skiftande landskap det finns här. Allt från långa kuststränder där klimatet är mycket varmt och fuktigt till väldigt kallt uppe i de snötäckta Anderna. Shell ligger på ca 1000 meter över havet och jag tycker temperaturen är ganska perfekt här även om vi dock har problem med fukten. Vi lever bokstavligt talat i regnskogen där det regnar en skvätt i stort sett varje dag. Det gör inte så mycket för det är ju fortfarande varmt.

Vi har försökt att visa Micke lite av den Ecuadorianska matkulturen. En rätt som många Ecuadorer tycker om är Guatita, komage i jordnötsås. Vi bad vår hjälp Loida att tillaga detta till oss. Det gjorde hon och vi provade allihopa! Såsen var ok men det var svårt att äta komagen som i konsistensen nästan var som gummi. Även om jordnötssmaken tog bort det värsta av lukten och smaken så gick det ändå igenom och det både luktade och smakade komage. Loida sa att det är bättre och äta komage hemma som man själv har tillagat för då vet man att den är rejält tvättad flera gånger om innan man börjar koka den. Ibland på uteserveringar kan man få komage som fortfarande är grön, enligt Loida.

Under vår resa till kusten som tog oss 12 timmar fick vi vara med om lite ovanliga upplevelser. Några saker ska jag dela med mig. Jag kan nämna att resorna här i Ecuador inte upplevs så långa för det finns hela tiden nya saker att titta på. Vårt första stopp på resan till kusten var frukost, vi tog in på ett litet ställe precis vi vägen där de serverade frukost. Vi frågade vad de hade och lyckades beställa ris, stekt ägg, bröd och komage! Vi kände inte till namnet på denna maträtt, och chansade utan att fråga. Nu vet vi dock att det är själva maträtten med jordnötter som heter Guatita, och att komagen finns i så mycket mer... Det var därför vi missade vad detta var... Denna gång lät jag bli att smaka även om det inte såg grönt ut.

Till lunch stannade vi på ett annat ställe vid vägen och där kunde de erbjuda: Guatita, leverstuvad gryta och kotunga. De hade också som tur var köttgryta och stekt kyckling som passade våra smaklökar bättre. På dessa små restauranger kan man få en lunch för ca. 2 dollar inklusive ett glas färskpressad juice.Vid lunchtid serverar de oftast redan ett färdigt koncept som brukar bestå av först en soppa och sedan en tallrik med friterade gröna bananer, en bit friterad eller kokt potatis, ris, grönsaker och kyckling, kött eller fisk. Man blir rejält mätt och det passar oss bra. På finare restauranger, eller där det finns mycket turister kostar det förstås mer.

Några timmar senare efter att vi slingrat oss igenom de värsta bergshöjderna och var på väg ned mot kusten hör jag Mattias säga "- jag kan nästan inte bromsa!" Aj,aj,aj! Det var bara att motorbromsa ännu mer och sån tur var kom det ett ställe där vägen inte sluttade så mycket och där fanns det även en bilmekaniker som genast kunde hjälpa oss att fixa till bromsarna.

Under perioden juli till september är det högsäsong på "valturer" och de kan nästan garantera att man under en båttur kommer att få se valar leka och hoppa i vattnet. Vi tog oss tillfället att se dessa stora djur och vi kunde se dem hoppa upp i luften väldigt nära båten. Vilken upplevelse!

Vi har inte flyttat till det andra huset ännu så vi kan inte bifoga några bilder.
Vi kommer vara uppe i Quito till på fredag för Mattias behöver fixa sina papper för att få sitt Ecuadorianska legitimation. Sedan har vi helgen på oss att flytta till det andra huset för sedan börjar vi jobba igen. Jag har i och för sig varit inne på sjukhuset och förlöst några barn ändå under den här tiden :)

Sedan har vi också firat Mattias 40-års dag. Vi bjöd in våra vänner och arbetskamrater på ett svenskt fika :) Vi bakade kakor och bullar i mängd och bjöd även på jordgubbstårta. Som inledning hade vi gjort en tipspromenad, utan Mattias vetskap, med frågor om honom. Utslagsfrågan var hur många marshmallows han kunde få in i sin stora mun samtidigt och ändå kunna stänga den. Svaret var 12 st!! Festen blev mycket uppskattad och vi hade det väldigt trevligt trots regnet... Vi har på området en samlingsplats under tak, utan väggar där vi höll hus, vilket passade perfekt.

Hälsningar Gabriella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar