onsdag 2 mars 2011

Bilköp!

Vi har köpt en bil!!!

Nu har vi köpt en Toyota Land Cruiser, (årsmodell -92), precis den modellen som vi vill ha. Problemet är att utsidan är fruktansvärt ful och klädseln är visserligen skinn men färgerna är röd och svart. Denna bil var den enda som kändes värd att köpa av de åtta andra Land Cruisers som Mattias har tittat på i Quito. Det är bara för mig att blunda när jag ska sätta mig i den! Vi har idag lämnat in den på en lackeringsfirma för att ta bort flammorna och polera upp den så den inte ska sticka ut så där alldeles för mycket. Sådant är billigt här, och det tackar vi ju för...

Före....

Efter......

Idag blev vi av med den näst sista kattungen, för en kattunge behåller vi tillsammans med mamman. Det var en sjuksköterska som skulle ut till en by i djungeln. Hon visste att de gärna vill ha katter där så hon tog med sig den på planet idag.

Jag har börjat jobba lite smått och har fått i uppdrag att samla in evidensbaserat material på både förlossningsarbete, omhändertagande av en nyfödd och amning. Ingen här har velat ta på sig det, så mycket av det som görs här är baserat på gammal vana. Jag har ju läst/lärt mig mina kunskaper i Sverige och ser här att de inte gör som vi på många områden. Det är svårt att veta vad som är viktigt att ändra på och jag tror att det också kommer att vara svårt att ändra på mycket eftersom de har ju gjort som de gör i så många år. Sjukhuset vill dock följa med i utvecklingen och göra det som är rätt men att hitta kunskap på spanska om dessa ämnen, ja det är bara att försöka googla! Om nu någon som läser detta har lite material i form av affischer och dvd- filmer (helst på spanska) eller vet var man kan få tag på det, så får ni förstås gärna höra av er!

Jag ska om en vecka hålla i en mamma-grupp på spanska, förberedande inför förlossning och det känns som jag redan nu behöver börja förbereda mig. Klaudia som normalt håller i kursen ska åka till Quito och frågade mig om jag kunde hålla i den. Självklart sa jag ja, det är bara att kasta sig in i arbetet annars kommer jag inte att våga.

I lördags hade vi en mycket trevlig dag tillsammans med våra svenska vänner Per och Ingegerd, det blev en heldag med bara svenska! Mattias fick mycket hjälp av Per med att lista ut vilken kabel som går till vad under instrumentpanelen och jag fick hjälp av Ingegerd med att hugga ned en av fyra bananklasar på vårt område. Nu kommer vi ha bananer som mognar ungefär samtidigt till ett helt kompani. Det är visst viktigt att hugga ned dem i tid annars mumsar fåglarna upp dem. De såg väldigt gröna ut, men en var mogen och uppäten och då är det dags att skörda! Förutom bananer finns det runt omkring oss guava, lime, citron, grape, papaya, physalis, avocado och mango. De två sista är bara små plantor ännu i vår trädgård. De andra finns utspridda lite här och var i de olika trädgårdarna så allt har inte vi tillgång till för de finns i de andra trädgårdarna.

Vet ni att det är bara att stoppa ned en avbruten pinne i jorden, vilken som helst, så tar den sig! Det berättade Ingegerd, då hade jag några dagar innan slängt och rensat massor från vår trädgård, bl.a. hibiskusgrena i mängd för de behövde ansas. Ingegerd har stoppat ned vanliga snittrosor i sin trädgård och de har nu börjat ta sig. Det tar lite tid men det fungerar, helt otroligt!

Middagen ikväll blir falukorv och makaroner! Mattias hittade en tjockare korv i Quito som påminner om falukorv, vi ska prova att steka korven i skivor och koka pasta för att försöka likna falukorv och makaroner. Tänk att man kan sakna så simpel mat!

Det var allt för denna gången!

På återseende

Gabriella

8 kommentarer:

 1. Det var väl ingen ful färg? Jag tyckte att den var läcker! Ni kunde t.o.m. behållit flames:en ;)

  SvaraRadera
 2. Tack Jonas!

  Förslag fanns från ett flertal härikring att vi skulle behållit originalversionen, men å andra sidan känner vi oss lite mer "normala" nu... Det är ju lite osvenskt att skilja sig från mängden...eller ;)

  Mattias

  SvaraRadera
 3. Ja, den var häftig med sina flammor, inte alls oäven, varken före eller efter fixet.

  Oj, vad bananer - dom kommer att växa ur öronen :O

  /Fia på TIVA

  P.S. Tackar :)

  SvaraRadera
 4. People seemed to like the idea for you to have kept the flames! As for me, I would have covered them like you did, but it would have been for for us if you would have kept them! Ha! Have you found enough cream to cook Swedish dishes the way you like? We haven't had any steak and gravy since you left! Tonight we are having a STUCO dinner at Dick and Shelia's. Their tradition is to serve waffles! They will have various things to put on the waffles: fruits and chocolate! Yum! Hugs to all!! Love, Ellen and Matt

  SvaraRadera
 5. Kul att se Miriam , hon ser så glad ut!

  Och simpel mat ska man inte förakta, det är ju inte själva maten utan att den är förknippat med hemlandet...och att den väcker minnen tror jag.

  Hoppas det gick bra med föräldrakursen, kan inte tänka mig annat med din charm (och säkert felfria spanska numera)

  Kram , Liliana (BB)

  SvaraRadera
 6. Zells!

  Always creamy! When you come for the wedding, you'll get some more! ;)

  Love from all of us!

  SvaraRadera
 7. Liliana!

  Tack...Kanske felfri om ett tag...;)

  Gabriella

  SvaraRadera