lördag 12 februari 2011

Vardag i Shell.

Denna lilla hälsning författas från en hängmatta som vi hängt upp utanför vårt hus.

Det är lördag och en ledig dag. För tillfället har jag inga ”egna” inneliggande patienter på sjukhuset, vilket innebär att jag inte behövde ronda i morse. Annars fungerar det så att den kirurg som har lagt in en patient för observation eller för en operation har ansvar för patienten dygnet runt 7 dagar i veckan. Det finns också en så kallad ”residente” och en ”interno” på sjukhuset som tar den första kontakten med patienten och sjuksköterskorna om det uppkommer frågor. Dessa beteckningar motsvaras ungefär av en ST-läkare i familjemedicin och en AT-läkare. Kan de inte handlägga problemet så kontaktas ansvarig kirurg. Detta innebär att jag i princip alltid är jour om jag har egna inneliggande patienter. Var tredje vecka är jag dessutom jour på riktigt, vilket innebär att jag tar hand om de nya kirurgiska patienter som inte kan hanteras av residenten eller internon. Det finns också specialister i familjemedicin eller allmänmedicin som också är jour, och som hjälper till vid en del kirurgiska frågeställningar. Tilläggas skall väl att de ”kirurgiska patienterna” även innefattar de ortopediska, gynekologiska, urologiska, handkirurgiska, neurokirurgiska, thoraxkirurgiska, osv...

Operationerna jag varit med på hittills har varit mest av ortopedisk karaktär såsom frakturer. Även prolapskirurgi, appendektomi och kejsarsnitt har stått på menyn. En operation som är rel. vanlig här i förhållande till sverige var en operation för osteomyelit. Det innebär en infektion som satt sig i skelettet. Det rörde sig om en ung pojke som sedan en månad hade haft besvär med smärta i höger underben. Han hade behandlats med gips på ett annat sjukhus för en misstänkt tendinit. När han sedan kom till oss så gjorde vi en röntgen som visade förändringar som vid osteomyelit. Han opererades och vi tog upp ett ”fönster” i det ben som kallas tibia, strax ovan fotleden. Hela det inre av benet var fullt med var som vi skrapade bort. Därefter lade vi in ett par drän i skelettet som vi sedan använde för en kontinuerlig spolning med antibiotikalösning. Förhoppningsvis fick vi bort allt dött, så att han hämtar sig.

På måndag har jag min första jourvecka. Vad den kommer föra med sig får jag återkomma till. Jag kommer även att ha ett litet avbrott i jouren pga en djungelttrip. Vårt sjukhus samarbetar med organisationen Compassion International vilket innebär att vi har hand om läkarundersökningar för de barn i djungeln som är sponsrade av denna organisation. Läs gärna mer om organisationen på: http://www.compassion.com/

På tisdag kommer jag att åka ut med flyg till en djungelby och tillsammans med en residente och en familjeläkare undersöka barnen där. Det handlar om en vanlig läkarundersökning, tandstatus, m.m. Vi kommer att sova över en natt, och arbeta under tisdagen och onsdagen Jag lär återkomma med mer information och foton när jag kommer tillbaka.

Jag har nu också spelat min första Ecuadorianska fotbollsmatch. I torsdagskväll åkte jag med en av de som arbetar på sjukhuset till en konstgräsplan en bit härifrån. De hade belysning på planen så vi spelade från 20:00 till 22:30 ung. Att säga att jag kände mig lite sliten efteråt är en underdrift, men det var roligt. Ett bra sätt att utöka det spanska ordförrådet också.

Ett annat sätt att utöka vår spanska är genom den hemhjälp vi nu har anställt. Som Gabriella berättade i vårt förra inlägg så kommer barnen hem för lunch varje dag, så för att få det att gå ihop med vårt arbete så behöver vi någon som kan hjälpa oss med matlagningen. Vi blev rekommenderad en kvinna som är faster till en av de som arbetar här och hon är verkligen jättetrevlig. Gabriella har varit hemma en del med henne nu i början och dels övat sin spanska , men också visat henne lite om var alla saker finns i huset. Hon kommer arbeta för oss två dagar i veckan uppdelat i två halvdagar och en heldag.

I övrigt har Gabriella varit med på lite förlossningsarbete samt förberedelse inför förlossningar. Ju längre tiden går så räknar vi med att hon kommer att komma in mer och mer i olika arbetsuppgifter. Eftersom de aldrig tidigare haft en barnmorska här så finns det alla möjligheter att lägga upp en bra arbetsbeskrivning för att underlätta för den nuvarande personalen.

Barnen trivs bra på skolan. De lär sig mer och mer engelska och även lite spanska. Nyttigt! Elias har varit lite småkrasslig den senaste veckan med illamående och kräkningar. Lite av en vardag i början innan vi vant oss vid alla nya mikroorganismer härikring... Nu mår han i alla fall bra igen. Miriam jobbar på att härda huden under fötterna och går för det mesta barfota. Jag får lite minnen från när jag bodde i Thailand som barn. Då var jag ju också barfota för det mesta, så jag försöker att inte alltid propsa på skor. Det är ju ändå en liten frihetskänsla med barfotagång. Samuel sportar också på för fullt även om han inte kommit igång att spela med i ett lokalt fotbollslag än. Det kommer nog så småningom.

Det var allt för idag. På återhörande!

Mattias

11 kommentarer:

 1. Ya mismo voy a escribir todos los comentarios en español ya que estoy segura que estáis aprendiendo un montón de este precioso idioma :)
  Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vad roligt det är att få följa er här på bloggen!! Det låter otroligt spännande allting som ni får vara med om både i arbetslivet och privatlivet.

  Ha det så jättebra!!
  Många kramar från oss alla till er alla!
  / Jennie

  SvaraRadera
 2. Jag glömde säga att när vi hade Daniel inlagd under en månad för snart 4 år sedan så hade han "artritis séptica" i knäet som hade övergått i osteomyelit om vi hade dröjt längre med att åka till sjukhuset. Nu när jag läste om operationen som ni gjort på den lille killen, så insåg jag vilken tur vi hade att inte hans infektion hade gått ända in i benet...
  Kram, Jennie

  SvaraRadera
 3. Tack Mattias! -15 gradiga hälsningar från Nora!

  SvaraRadera
 4. You are good with your words to give us a picture of your life in Ecuador. I'm sure everyone's Spanish is improving! We're excited for your trip to the jungle. We'll look forward to hearing that later! And may you each be blessed with good health this week!! Blessings and Love, Ellen and Matt

  SvaraRadera
 5. Hej hela familjen ! Det är fantastiskt att få följa erat arbete. Här har vi det bra. Solen skiner och det gnistrar i snön, minus 15 C. Jag ska snart ta mej en scotertur och hälsa på mor och Cina. Vi ska festa på Sveas semlor. Take care och Guds välsignelse :) Många kramar från Anita och David

  SvaraRadera
 6. Hej hela familjen E,

  Det är väldigt trevligt och inspirerande att följa ert äventyr i Ecuador. I Lillån är allt sig likt, frånsett en väldans massa snö. Det verkar som hela området blivit hurtbullar, då det går ett skidåkande lämmeltåg förbi vårt hus upp spåret. Sköt om era fötter i värmen...
  Ingemar och övriga Bolinare

  SvaraRadera
 7. Hej Jennie med fam!

  Tack för ditt förtroende vad gäller vår spanska. Faktum är att det är väldigt roligt att inse att man faktiskt förstår mer och mer varje dag! Snart kanske tom subjunktiven känns naturliga...;)

  Ta vara på er och kramar från oss alla!

  SvaraRadera
 8. Varsågod Staffan!

  20-gradiga hälsningar från Shell :)

  SvaraRadera
 9. The Zells!

  Long time no heard! Looking forward to the next time!!

  Love from all of us!

  SvaraRadera
 10. Hej Anita och David!

  Hoppas semlorna smakade gott. Vore inte dumt med äkta semlor härnere, men det blir tyvärr inte riktigt samma smak..

  Ha det gott!

  5 x Egberths

  SvaraRadera
 11. Hej alla Bolinare!

  Låter trevligt med skidspåret. Det är någonting vi saknar här borta. Skidor och pulkaåkning! Men det får vi ta igen om några år. Njut så länge ni kan innan det smälter bort!

  Ha det gott, önskar

  Alla Egbertharna

  SvaraRadera