onsdag 8 december 2010

Status post thanksgiving

Hej på er alla!

Jag hoppas att ingen misströstat pga avsaknad av inlägg... Vi är fortfarande kvar i Costa Rica, men i slutet på terminen har studiebördan minst sagt ökat. Mycket prov och både vi och barnen slutspurtar inför terminsavslutningen. Sålunda har bloggandet hamnat på efterkälken. Sedan ska jag väl i ärlighetens namn säga att det blir vardag även här. Dagarna går i varandra och innehållet skiljer sig inte så mycket. Vi har börjat se fram emot att få flyga vidare mot Ecuador för att möta utmaningarna där!

Det som hänt sedan sist är i alla fall att vi firat thanksgiving med några av våra amerikanska vänner på skolan. Som vi tidigare berättat så är merparten av studenterna här från USA, vilket självklart medför att de helgdagar som firas i USA även firas här. När det så var dags för thanksgiving hade vi blivit inbjudna till en familj på skolan, men av logistiska skäl hade vi partajet hos oss. I själva verket firade vi thanksgiving två gånger... Kvällen före festen lagade vi till kalkonen hemma hos oss tillsammans med våra vänner Matt och Ellen. Vi tog oss sedan en smakbit och dukade upp en middag även denna dag. Mycket trevligt!

Den riktiga bjudningen hölls sedan dagen efter med mycket god mat av olika sorter. En intressant rätt var en sorts citronfromage som man åt till själva huvudrätten. Kändes först som en efterrätt, men den syrliga smaken passade mycket bra till resten av maten. För att få en liten svensk touch på det hela hade Gabriella och jag gjort en klassisk förrätt med "skagenaktig röra" på toast. Pga avsaknad av bord gick det alldeles utmärkt att duka upp på strykbrädan.Vi spelade lite spel och sedan var vi ute och rörde på oss med lite utelekar. Vi har ju ett litet grönområde precis utanför oss. Tyvärr måste man sicksacka mellan hundfekalier som finns överallt, men jag tror att vi klarade oss ganska bra den här gången. För att blanda helgdagen med lite lokala traditioner så hade vi även en piñata. Ett uppskattat inslag hos barnen!


Vi har också varit uppe till de tre korsen ytterligare en gång. Den här gången med hela familjen. Alla barnen gjorde det mycket bra! Ibland bar jag Miriam och Elias på axlarna, vilket man väl får se som en nyttig träning. Vi hade lite bättre väder initialt, men sedan blev det väldigt regnigt, så vi var minst sagt genomblöta när vi kom hem. Det blev även denna gång bad vid det lilla vattenfallet och denna gång fegade jag inte ur, utan hoppade också i. Svalt...

Den här veckan har Samuel sina slutprov. Två prov om dagen i tre dagar på allt som de lärt sig under terminen. Nyttigt, och han har hittills klarat sig mycket bra. På torsdag ska Elias hålla en presentation om Sverige och våra traditioner och vanor. De läser just nu om Sverige i hans klass, vilket hans klasskamrater tycker är spännande. Även Miriam har prov. Imorgon har hon prov i subtraktion, stavning, samt att hon ska kunna avgöra när hon ska använda stor och liten bokstav i en mening samt hur hon ska använda kommatecken. Känns ganska mycket för att vara första klass, men hon har lärt sig en hel del sedan vi kom hit.

Idag hade vi ett avslutande möte i kapellet på skolan och jag hade då dammat av trumpeten och spelade O helga natt tillsammans med fiol, gitarr och piano. Lite julstämning blev det allt... Vi har också haft en kulturdag då vi lyssnat på olika julsånger från Costa Rica samt fått äta en klassisk julmat härifrån som kallas tamales. Det är ett knyte med ris och böner och ibland kött eller kyckling som sedan lindas in i bananblad. Helt ok! Under den dagen var det också önskvärt att studenterna hade lite julaktiga kläder på sig, därav slipsen och diademet...

Sedan sist har det också hunnit bli både första och andra advent. Vi har bakat både pepparkakor och lussekatter och haft adventsfika. Kanske inte riktigt som hemma, men bra nära...;)

På fredag är det dags för vår "graduation". Vi får då våra diplom och slutbetyg. Spännande!

Nåväl, det får nog bli allt för nu. Fortfarande har jag en del läxa kvar innan vi kallar det för natt.

( direkt översättning från engelska...funkar väl så där...)

Ha det riktigt gott!

Mattias

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Tänk vad fort det har gått! Snart dags för Ecuador,spännande!
  Vi har också firat lucia på jobbet. Har lagt in lite kort från barnmorskornas julfest på min blogg.
  Hoppas ni har varit duktiga och får bra betyg i dag;-)) Hälsningar Susanne

  SvaraRadera
 2. Your Swedish appetizer added a LOT to our Thanksgiving feast! It was a BIG BLESSING for us to celebrate together!! Love, Matt and Ellen

  SvaraRadera
 3. Hej på er!
  Jag saknar så! Men det är härligt att läsa bloggen och känna hur rätt ni har hamnat och hur bra ni verkar ha det. Man får känslan av att hela familjen stortrivs. Gick det bra på alla slutprov? Jag tror det. Hoppas ni får en underbar jul.
  Gud är med er!!
  /Clas

  SvaraRadera
 4. Susanne!

  Vad roligt att se bilderna från julfesten!! Många nya frisyrer och glada ansikten. Hade varit kul att vara med! Jag visade luciabilderna för Ellen och hon tyckte ni var såå fina!

  Ha det gott!

  Gabriella

  SvaraRadera
 5. Matt and Ellen!

  Thanks for your comment! I hope your days at the beach are great, and that it will stop raining... Thanks for the scones! ;)

  Mattias

  SvaraRadera
 6. Clas!

  Ett stort tack för ditt inlägg! Det gick bra för oss på slutproven och just nu vilar vi ut vid havet. Otroligt skönt. Snart väntar packning och visumansökningar och andra praktiska göromål. Jag hoppas att allt är väl där hemma. Ta vara på er så hörs vi!

  Egberths

  SvaraRadera