tisdag 4 oktober 2011

Eklampsi!!!

 

P1040744

Förra veckan fick vi in en gravid 18-åring i vecka 33. Hon hade varit på kontroll lite till och från på den närliggande vårdcentral som finns här, men namngett sig med olika namn. Detta för att hon inte ville ha barnet. Hon hade denna gång kommit för kontroll och än en gång uppgett ett annat namn. Där började hon krampa. Hon kom med ambulans till vårt sjukhus och hade då ett väldigt högt blodtryck. Hon hade krampat i två timmar sas det. Hjärtljudet på barnet sjönk och det blev akut kjesarsnitt. Först sas det att hon var i vecka 30 och eftersom vi inte har tillgång till neonatalvård ville de försöka stabilisera henne för att sedan transportera henne till Quito. Det gick inte och som tur var så var barnet större och äldre än det verkade på ultraljudet, och kunde andas själv. Mamman var desto sjukare och blev liggandes i respirator i 30 timmar. Massor med mediciner gavs under denna tid och sedan var hon stabil nog att tas ur respiratorn. Under tiden hade sjuksköterskorna pumpat ur mjölk från hennes bröst för att stimulera mjölkproduktionen. Mjölken kunde vi dock inte ge från början pga all medicinering. I går blev jag involverad för att informera henne om amning. Hon har nu mycket bröstmjölk tack vare sköterskorna, som är guld värt här. Pojken vägde ca: 2500 gram. Denna unga mamma har tagit till sig sin pojk och hon vill nu ha honom kvar. Idag behövde han dock “sola” pga att bilirubinet var lite högt men det är på nedgång. Han suger bättre och bättre själv på mamman också. I vår verkstad har de tillverkat en mycket praktisk solningsanordning av ljusrör. Där kan man få ljusterapi både underifrån, ovan ifrån och från sidorna. Pojken ligger på en bädd av dropp-påsar.

.P1040748

I lördags hade vi en babyshower för en av familjeläkarnas fruar som ska ha barn i slutet av november. Jag börjar nu bli van vid detta att bara kvinnfolk är inbjudna. Vi har med oss presenter till barnet och har en del lekar som handlar om den blivande mamman. Sedan fikar vi och umgås. Mycket trevligt. Fast jag tror att det skulle vara lika trevligt om våra män var inbjudna också. Detta är deras tredje barn och de vill att jag ska förlösa henne.

 P1040740

Det märks att här måste man använda sin kreativitet mer. En av sköterskorna har kommit på att använda en 10 ml spruta till att dra ut inåtvända bröstvårtor för att hjälpa barnet att lättare ta tag om bröstvårtan. Man delar på sprutan och klipper av delen där själva nålen ska sitta, Stoppar tillbaka sprutan igen men åt andra hållet, alltså den delen som man normalt håller i. Den delen sätter man sedan mot bröstvårtan och drar i sprutan några gånger tills vårtan format om sig. Sedan måste man vara snabb att ge bröstet till barnet som då lättare kan ta tag.

P1040749 P1040750

Det var allt för nu. På återseende!

Gabriella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar