måndag 8 november 2010

Svengelska...

När snart tre månader av vår tid i Costa Rica avverkats, har vi börjat notera små avvikande detaljer i barnens språk... Dessa detaljer kanske avspeglar det faktum att de faktiskt talar engelska en stor del av dagen. Tillåt mig att ge er några anonyma exempel:

1: Häromdagen sålde de chokladtäckta bananer i skolan. Dessa kunde köpas med eller utan nötter i chokladen. Dvs "plain" eller "with nuts ". Varpå kommentaren från ett av barnen var: "Jag köpte den plana bananen..."

2: En annan av våra ättlingar skulle berätta att han fick alla rätt på stavningsprovet, dvs hans "spellingtest", och sade då följande: " Jag spelade alla orden rätt..."

3: I en av klasserna skulle man lära sig alla staterna i USA och för detta skulle man använda en karta som de hade fått i skolan. Då en av de våra kom hem lät det som följer: "Jag glömde mappen i skolan..." (Karta = Map)

4: När vi på svenskt manér skall köa till någonting är det lätt att kommentaren blir: " Vi måste ställa oss i linjen..." (Kö = Line)

Jag är inte särskilt bekymrad över detta fenomen, men det är lite intressant att se hur språket influeras av omgivningen.

Sedan sist har vi också haft något de här kallar för " teacher appreciation day ". Det är en dag för alla de anställda på vår och barnens skola. Eleverna anordnar en middag för de anställda samt ger dem små kort för att visa sin uppskattning.

Jag tror aldrig jag känt en sådan tacksamhet för mina lärare som här. De går verkligen in för sitt jobb med själ och hjärta och man ser hur mycket de trivs med sitt arbete. Det var med glädje vi ställde upp och serverade på middagen. Bifogade bilder visar middagen och samt några ur serveringspersonalen.

Om en vecka bär det av på en obligatorisk resa ut ur landet. Våra turistvisum går då ut och vi måste lämna Costa Rica för att kunna få nya visum. Eftersom detta är någonting som många studenter drabbas av så har skolan anordnat en resa till Panama. På fredag morgon kl. 05:00 bär det av med buss mot gränsen. Intressant att se om det är några uppenbara skillnader mellan länderna. Mer om denna resa när vi kommit hem...

Slutligen tänkte jag dela med mig av en hemmafilm som en av våra klasskamrater gjort. Den handlar om den promenad vi gjorde förra helgen till de tre korsen. Visst är det vackert!Ha det gott!

Mattias

8 kommentarer:

 1. Hej! Vilka härliga bilder och vilken proffsig film!
  Här hemma har den första snöstormen dragit in och som vanligt är det kaos i trafiken (lite dagsfärska bilder finns på min blogg ifall ni vill titta på snö, ha ha)
  Barnmorskorna på förlossningen planerar för årets julbord som i år blir Italiensk buffé (catering) hos Ami. Har bakat saffransbullar och druckit glögg så här i All Hellgon tider men jag skulle gärna byta med er istället.
  Ha det gott! Kram Susanne

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för kommentaren! Ja, vi trivs, men visst längtar man efter svenska saker nu när det närmar sig december. Här är alla julsaker redan framme, i affärerna och vissa hus. Känns konstigt. Må så gott! Kram Gabriella

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att läsa barnens små svengelska uttryck! Det är ju som sagt inte så konstigt att det blir så och jag minns faktiskt att du (Mattias) hade samma fenomen efter ditt år hos Dale och Linda. Jag tror faktiskt att du också sade "linje" om "kö". Du sade även: "Det är den amerikanska vägen" i stället för "det amerikanska sättet" (jfr. "The american way"). Men det är nog som sagt inget att oroa sig för. Tänk vad mycket gratis engelska de kommer att ha med sig!
  Sköt om er och hälsa resten av familjen!
  Kram kusin Jonas

  SvaraRadera
 4. Hej familjen!
  Det är alltid lika spännande att läsa vad ni får vara med om. Vilka äventyr!
  Otroligt bra film och härliga bilder!
  Kul det där med svengelskan.
  Här i Sverige är det underbart Novemberväder =)
  ..och tiden rusar!
  Va rädda om Er!
  Kram Karin och Niclas, Bella, sara och Emma

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Kul att se film :) Härligt att bada i vattenfallet!
  Men barbenta i det höga gräset.... hua! När jag var i Australien hade vi åtminstone chaps om vi gick i shorts - kommentar från en med ormfobi :);-)

  Ha det bra!
  Hälsningar från Ann-Sofie, TIVA
  www.vickulas.se

  SvaraRadera
 6. Hej Jonas!
  Ja, man blir väl som man umgås... Hoppas att ni har det bra och känner er färdiginstallerade i ert nya hem. Ha det så gott och hälsa Stina!

  Kram från oss alla

  SvaraRadera
 7. Hejsan Erikssons!

  Roligt att ni uppskattar bloggen! Att säga att tiden rusar på är väl även här en smärre underdrift...;) Vi är snart färdiga med skolan, vilket känns helt otroligt.
  Ta vara på er så hörs vi!

  Kram från Egberths på vift

  SvaraRadera
 8. Hej Ann-Sofie!

  Visst var det en härlig natur. Det kanske blir annorlunda vad gäller shorts och högt gräs i Ecuador, men det får vi återkomma till;)

  Ha det gott, hälsar

  Egberth x 5

  SvaraRadera